Naslovnica Edeb Najvažnija moralna osobina selefa

Najvažnija moralna osobina selefa

196
islamski tekstovi

Rekao je Uzvišeni Allah:
Iskreno ispovjedanje vjere dug je prema Allahu! Ez-Zumer, 3

Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: Allah neće primiti djelo, osim ako je iskreno i učenjeno radi Allahovog lica. (Nesai, 6/25)

Rekao je Ibrahim el-Tejmi: Iskrena je ona osoba koja svoja dobra djela krije kao što krije i svoja loša djela!

Ša'bi je govorio: Od prakse uleme je da postupaju po onome što nauče, a kada rade nemaju vremena za ljude, kada su zazuzeti ljudima nedostaju, kada im nedostaju potraže ih, kada ih potraže oni pobjegnu, bojeći se iskušenja po svoju vjeru!

Fudajl ibn ‘Ijad je govorio: Ako primjetite da je nekom učenjaku ili pobožnjaku drago da kod vladara ili dunjalučara, bude spominjan po dobru, znajte da ta osoba radi djela zbog ljudi! 

Sve navedeno je zbog toga što iskrenost predstavlja želju čovjeka da, svojim znanjem i djelom, stekne ono što je kod Allaha, tako da, u slučaju da bude zateknut na takvom djelu, pa mu bude drago što je viđen da tako nešto čini, pri sebi već ima skrivenog licemjerja, a licemjerstvo je, u očima selefa, bio jedan od najvećih grijeha, zbog toga što je licemjerje mali širk, a svaki širk je veći grijeh od velikih grijeha!

Stoga, moj brate, dobro ispitaj svoje znanje i djelo, i slobodno zaplači ako u njima nađeš licemjerja i nifaka, jer, znaj, da, ko se pretvara, Allah će ga razotkriti, a ko bude želio da se čuje za njega Allah će ga osramotiti.

Tražimo od Allaha spasa na dunjaluku i ahiretu!

Iz knjige “Iz moralnog života ashaba”
Priprema: Menhedz.com