Naslovnica Edeb Iz moralnog života ashaba: Iskrenost u znanju i djelima, i veliki strah...

Iz moralnog života ashaba: Iskrenost u znanju i djelima, i veliki strah od pretvaranja u djelima

461
islamske teme ahlak

Rekao je Uzvišeni Allah:

Iskreno ispovijedanje vjere dug je prema Allahu!

(Ez-Zumer, 3)

Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: Allah neće primiti djelo, osim ako je iskreno i učinjeno radi Allahovog lica. (Nesai, 6/25)

Rekao je Ibrahim et-Tejmi: Iskrena je ona osoba koja svoja dobra djela krije kao što krije i svoja loša djela!

Ša'bi je govorio: Od prakse uleme je da postupaju po onome što nauče, a kada rade nemaju vremena za ljude, kada su zauzeti ljudima nedostaju, kada im nedostaju potraže ih, kada ih potraže oni pobjegnu, bojeći se iskušenja po svoju vjeru!

Fudajl ibn ‘Ijad je govorio: Ako primjetite da je nekom učenjaku ili pobožnjaku drago da kod vladara ili dunjalučara, bude spominjan po dobru, znajte da ta osoba radi djela zbog ljudi! 

Sve navedeno je zbog toga što iskrenost predstavlja želju čovjeka da, svojim znanjem i djelom, stekne ono što je kod Allaha, tako da, u slučaju da bude zateknut na takvom djelu, pa mu bude drago što je viđen da tako nešto čini, pri sebi već ima skrivenog licemjerja, a licemjerstvo je, u očima selefa, bio jedan od najvećih grijeha, zbog toga što je licemjerje mali širk, a svaki širk je veći grijeh od velikih grijeha!

Stoga, moj brate, dobro ispitaj svoje znanje i djelo, i slobodno zaplači ako u njima nađeš licemjerja i nifaka, jer, znaj, da, ko se pretvara, Allah će ga razotkriti, a ko bude želio da se čuje za njega Allah će ga osramotiti.

Tražimo od Allaha spasa na dunjaluku i ahiretu!

 

Iz knjige “Iz moralnog života ashaba”, 1. poglavlje
Priprema: Menhedz