Naslovnica Islam Rekaik Pet načina kako da se suočiš sa vlastitim greškama

Pet načina kako da se suočiš sa vlastitim greškama

809
islamski tekstovi

“Svaki sin Ademov je griješan, a najbolji griješnici su oni koji se kaju.”(Tirmizi)

Svako čini greške u životu. Nema načina da se to izbjegne i preskoči. Bez obzira koliko se čovjek trudio da bude savršen, uvijek će učiniti neku grešku i grijeh. Čovjekov život nije predviđen za to da izbjegne nesavršenost, već kako se čovjek nosi sa tom nesavršenošću.

Mnogi od nas u tom suočavanju sa greškama i grijesima odlaze u pogrešne puteve. Neki ljudi dozvoljavaju svojim greškama i mahanama da ih definišu i da ih odvedu u tamu i stranputicu ili u najmanju ruku da posumnjaju u vlastitu sposobnost da mogu biti bolji ljudi. To su pogrešni načini suočavanja sa vlastitim greškama i nedostacima.

Sljedeći put kada učinite neku grešku ili pogriješite, nastojte uraditi sljedeće stvari:

1. Smiri se i nastoj da izbjegneš negativno mišljenje o sebi

Većini je poznat taj osjeća pretjerane krivnje (musliman mora osjećati krivnju i grižu savjesti zbog svojih grijeha, ali ne na način da ga ta krivnja uvede u depresiju i gubitak nade u Allahovu milost, op.Menhedž). Jednostavno se potrudite da učinite neko dobro djelo i vidjećete da će vam se to odmah vratiti. Osjećate krivnju i ljutnju, osjećate negativne emocije kako plove kroz vas: Gurnite ih u stranu i jednostavno prihvatite stvarnost – ja sam samo ljudsko biće koje je sklono greškama i to je to. Neka smirenost uzrokavana prihvatanjem činjenica o slabosti ljudske prirode preuzme vaše emocije kako bi ste spriječili negativne misli da ovladaju vama i da padnete u depresiju.

2. Uzmi pouku iz vlastitih grešaka

Nakon što si se smirio vrijeme je da pogledaš dublje u svoju grešku. Da, učinio si grijeh, ali grijesi su prilika da se uzme pouka iz tog iskustva, pa ih tako i tretiraj. Analizirajte svoje postupke, misli i emocije.

Postavi sebi pitanje: Gdje sam pogriješio? Šta sam iz toga naučio? I ono najvažnije – koje korake moram poduzeti kako bi izbjegao ovu greško i da je ne bi ponovo uradio? Zabilježi svoje odgovore na papir i to će ti pomoći da bolje i kvalitetnije razmišljaš o tome, te da pouke koje si uzeo iz toga ostanu duže i trajnije u tvojoj memoriji. Preokreni tu situaciju u lekciju života i tako ćeš se okoristiti o nju.

3. Ostani fokusiran na svoj cilj i pronađi drugi način da ga ostvariš

Ne dozvoli vlastitim greškama da te skrenu sa puta kojim si krenuo. Prije nego si učinio grešku, pogriješio, bio si fokusiran na nešto važno u životu. Sjeti se šta je to bilo. Sjetio si se i to je odlično! A sada se vrati na put kojim si krenuo i pronađi druge načine da dođeš do zacrtanog cilja, što uključuje i greške koje si uradio.

4. Izvini se ako si učinivši grešku povrijedio nekoga

Ako si u tome svemu nekoga povrijedio, nemoj se dvoumiti trebaš li se izvinuti ili ne. Progutaj vlastiti ego i popravi to što prije. Ti znaš da si dobra osoba koja se trudi da čini dobro, pa ostani plemenit i dalje i izvini se. To je put da napreduješ i ideš dalje.

5. Pokaj se ako je to što si uradio grijeh prema Allahu

Konačno, ako je tvoja greška nešto što je Uzvišeni Gospodar zabranio da se čini, pokaj se i zatraži od Njega oprost, potrudi se da to ubuduće ne učiniš i nastavi dalje. On je Onaj koji najviše prašta i Koji je Najmilostiviji i prihvata pokajanje griješnika.

Ako uradiš ovih pet stvari, možeš nastaviti da se krećeš prema zacrtanom cilju i da ga u konačnici ostvariš, be zobzira koliko puta pogriješio na tom putu.

Za Sebil.eu pripremio Fahrudin Vojić, prof.

Obrada: Menhedž