Naslovnica Akida Predznak Sudnjeg dana: Epidemije bolesti

Predznak Sudnjeg dana: Epidemije bolesti

743
predznak Sudnjeg dana - epidemije-bolesti

Pomor poput pomora od bolesti (ku'as) stoke

Ovaj je događaj također predznak Sudnjeg dana, a u hadisu je upotrebljen izraz pomor što označava mnoštvo umiranja, kao što se dešava od epidemije koja odnese mnoštvo ljudskih života, sve grupu po grupu.

Neki kažu da se ovo desilo kada se pojavila epidemija tzv. kuge Amwas.1

Ova kuga se javlja u obliku nateklina i prištova na tijelu, praćenih žestokom upalom i velikim neprijatnostima. Smrtonosna je i zarazna i vrlo se brzo prenosi.

Auf ibn Malik nam prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Nabroj (sa mnom) šestero prije Sudnjeg dana“, te je spomenuo između ostalog: „…pomor među vama (koji će odnijeti života) poput bolesti (ku'as) stoke.“2

Ovakav se događaj dogodio ummetu u doba Omera ibn Hattaba, nakon osvajanja Kudsa, 16. hidžretske godine. Kuga se dvije godine poslije proširila po cijelome Šamu3, a prenosi se da je od nje umrlo preko dvadeset i pet hiljada muslimana.

Od ove je kuge preselilo i nekoliko ashaba, od njih i Muaz ibn Džebel, Ebu Ubejde, Šerahbil ibn Hasne, Fadl ibn Abbas ibn Abdulmuttalib, radijallahu anhum.

Od bolesti stoke “ku'as” spomenute u hadisu koja napadne stoku i od koje ona iznenada ugine u početku se da primijetiti samo sluz koja procuri iz nosa. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je veliki pomor muslimana usporedio s ovom bolešću jer i kod kuge, kao i kod ove bolesti stoke, procuri sluz, samo što kod ljudi procuri iz prištova na tijelu. Nakon toga bolesnik umire.


Iz knjige Kraj svijeta
Autor: Muhammed el Arifi
Priprema i naslov: Menhedž


1 Ime je nastalo po mjestu Amvas, u blizini grada Kudsa u Palestini. (Op. prev.) Pogledaj M'udžemu el-buldan, dio 4, str. 177.
2 Bilježi imam Buhari.
3 Tj. po današnjim državama Palestini, Jordanu i Siriji. (Op. prev.)