Naslovnica Akida Predznak Sudnjeg dana: Rasprostranjenost laži

Predznak Sudnjeg dana: Rasprostranjenost laži

346
Laz

Laž je odvratna navika i svojstvo, a čovjek govori laž i naginje laži sve dok kod Allaha ne bude upisan kao lažljivac. U hadisu stoji: “U naravi vjernika mogu se naći sve osobine, osim prevarantstva i laži.”

Allahov bi Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bio okrenut od svojih ukućana kod kojih bi primijetio kakvu izrečenu laž sve dok se ne bi pokajali.

A od predznaka Sudnjeg dana je da se proširi laž među ljudima, tako da neće ostati nikakva (moralna) prepreka koja će čovjeka sprječavati da slaže ili prenese neprovjerene vijesti, pored odvratnosti laži i loših posljedica koje proizvede među svijetom.

Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi hadis da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Bit će pri kraju vremena prevaranata lažljivaca koji će vam dolaziti sa pričom koju niste čuli ni vi, ni vaši očevi… Pa čuvajte ih se da vas ne zablude i zavedu.”2

A Džabir ibn Semure, radijallahu anhu, prenosi da je Resulullah, salla llahu alejhi ve sellem, rekao: “Zaista će pred Čas (sudnji) biti lažljivaca, pa ih se pričuvajte!”3


Iz knjige Kraj svijeta
Autor: Muhammed el Arifi
Priprema i naslov: Menhedž
Klikni ovdje za ostale predznake Sudnjeg dana

Bilješke:

1 Bilježi Ahmed, a hadis prenosi Ebu Umame, međutim sened mu je slab.
2 Bilježi imam Muslim.
3 Bilježi imam Muslim.