Naslovnica Islam Islam za početnike Priče za djecu: Plemenitost jetima koji su dali mjesto za gradnju Poslanikove...

Priče za djecu: Plemenitost jetima koji su dali mjesto za gradnju Poslanikove džamije

661
Poslanikova dzamija oko 1850. godine
Poslanikova dzamija oko 1850. godine

Kada je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, pozivao ljude u Mekki da vjeruju u Allaha i govorio: “La ilahe illallah Muhammedun Resulullah” (Nema boga osim Allaha, Muhammed je Allahov Poslanik) to je razljutilo Kurejšije.
Oni su obožavali kipove.

U Ka'bi, koju su sagradili Ibrahim i lsmai'il, alejhimes-selam, da se u njoj ibadet čini samo Allahu, bilo je 360 kipova.

Kurejšije je obuzela srdžba, te su počeli uznemiravati Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Mučili su muslimane. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, a i ostali muslimani to su strpljivo podnosili i bili čvrsti poput brda.

Kurejšije su odvraćale ljude od Islama i onemogućavali muslimane da čine ibadet Allahu. Zbog toga je Allah dozvolio Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, da učini Hidžru.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, i muslimani su učinili Hidžru u Medinu koja je bila pogodna za širenje Islama. Njeni stanovnici su bili blagi i samilosni. Mnogi od njih primili su islam prije samog dolaska Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i ostalih muslimana u Medinu.

Kada je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, preselio iz Mekke u Medinu i nastanio se u njoj, poželio je sagraditi mesdžid, jer je mesdžid neophodan muslimanima. On je centar oko kojeg kruži duh islamskog načina života.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, smjestio se u kući Ebu Ejjuba el-Ensarije, radijallahu anhu. Bio je njegov gost.

Blizu Ebu Ejjubove kuće nalazilo se gumno na kojem bi se sušile hurme. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, želio je na tom mjestu sagraditi mesdžid, te upita:
“Kome pripada ovo gumno?”

Jedan od ensarija po imenu Mu'az b. Atra’ reče:
“Ono, o Allahov Poslaniče, pripada dvojici jetima. Jedan se zove Sehl, a drugi Suhejl.”

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zatražio je da mu dovedu Sehla i Suhejla. Njih dvojica još uvijek su bili djeca. Kada su došli, razgovarao je sa njima u vezi s gumnom i njegovom cijenom.

Sehl i Suhejl rekoše:
“Allahov Poslaniče, mi ne želimo za njega uzeti novac. Ti gradi mesdžid, mi smo zadovoljni time.”

Međutim, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, odbio je to gumno uzeti kao poklon, te ga je kupio od njih (i platio im).

Muslimani su napravili mesdžid prilikom čega je i Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, radio noseći cigle, te je jedan od muslimana rekao:

“Kada bi mi sjedili, a da Poslanik radi,
onda bi taj naš pos'o vodio zabludi.”

Muslimani su gradili mesdžid govoreći:

“O Allahu, nema života osim ahireta
pa imaj oprosta za svakog ensariju i muhadžira.”

Taj mesdžid je proširio Osman b. Affan, radijallahu anhu, i vladari koji su došli poslije njega, sve dok nije postao velik i lijep mesdžid koji može primiti hiljade klanjača.

Molimo Allaha da ga posjetimo i klanjamo u njemu.

Iz knjige: Priče iz istorije islama za djecu 
Autor: Ebul Hasen En-Nedevi
Priprema/naslov: Menhedž