Naslovnica Fetve Propis dojenja djeteta pred drugim ženama

Propis dojenja djeteta pred drugim ženama

592
muslimanka, fetve, zena

Pitanje: Uzvišeni Allah mi je podario djevojčicu. Često puta se dešava da sa mnom budu moji bližnji ili prijateljice, ili da ja budem kod njih dojeći dijete… pa da li je haram da otkrijem dojku i podojim dijete pred njima, zato što se bojim da ako bi se udaljila od njih da bi to mogli pogrešno razumijeti… uz napomenu da ja ne dojim svoje dijete osim pred ženama ili djecom. Puno vam hvala.

Odgovor:

Sva hvala pripada Uzvišenom Allahu, a zatim:

Žena pred drugim ženama ne smije otkriti osim ono što se inače viđa prilikom kućnih poslova i slično, a to su lice, šake, ruke do lakata, vrat i stopala. A ovo smo već bili pojasnili u prethodnim fetvama.

Što se tiče otkrivanja dojke kako bi podojila dijete, učenjaci su u tome dali olakšicu kada za to ima potrebe.

Rekao je šejh Ibn Usejmin, rahimehullah:
Moramo znati da postoji razlika između toga kada kažemo „Šta je to avret?“ i „Koja je to odjeća koja je propisna za ženu da je oblači?“ kako se ne bi pomiješalo između te dvije stvari.

Odjeća koja je propisa za ženu da je oblači jeste da ona pokriva cijelo tijelo osim lica, šaka, stopala kada su mahremi u pitanju. Ovo je propis i tako treba postupati.

Što se tiče pitanja avreta, pa avret žena za ženu jeste poput avreta čovjeka za čovjeka, to znači ono što se nalazi između koljena i pupka. Ali ovo ne znači da je ženi dozvoljeno da izlazi pred drugim ženama samo u kratkim pantalonama koje pokrivaju ono što je između pupka i koljena, ovakvo nešto niko ne spominje, tj. ko god ovakvo nešto zagovara taj je u očitoj zabludi.

Već znači da ako je tijelo žene cijelo pokriveno i pojavi se potreba da otkrije svoj lakat radi posla, bolesti isl., ili želi da podoji svoje dijete pred drugim ženama, pa to učini pred njima, u tome nema smetnje.

Dakle, postoji razlika između toga šta je avret i između toga šta je propisna odjeća. Propisna odjeća za žene jeste da ona pokriva cijelo tijelo, a dozvoljeno joj je da pred njenim mahremima otkrije svoju glavu, lice, vrat, šake, podlaktice, stopala i cjevanice, ali ovo ne znači da mi kažemo: „Ona može oblačiti kratku odjeću pred svojim mahremima!“, ne nikako, jer je to nešto sasvim drugo. Međutim, kada bi, primjera radi, predpostavili da je pred svojim mahremima podigla odjeću radi potrebe i ukazala se njena cjevanica, u tome nema smetnje.“ Završen citat šejha.
(Likaul-meftuh: 23/126, i 17/31).

Na osnovu toga, kada budeš u potrebi da podojiš svoje dijete u prisustvu drugih žena, u tome nema smetnje, ali trebaš se potruditi shodno svojoj mogućnosti da pokriješ ono što se od toga može pokriti prilikom dojenja.

I ako bi se ti sklonila u stranu ili otišla u drugu sobu, to je i te kako bolje, jer je to od pohvalnog stida, kulture i vođenja brige o pokrivanju.

Što se tiče djece, treba se čuvati od onih koji su dostigli stepen temjiza[1], i koji znaju šta je avret.

Također, dobra i pokorna žena treba biti ona koja će svoje sestre podučavati i upućivati dobru, kako bi se proširio hajr, i prevladalo dobro.

Molimo Uzvišenog Allaha da ti podari uspjeh i pomogne.

A Allah najbolje zna.

Izvor: https://islamqa.info/ar/
Prevod: Menhedž

Bilješka:

[1] Kako učenjaci spominju, to je period u kojem dijete počne razlikovati dobro od zla, a to je sedma godina odprilike.