Naslovnica Savremeni učenjaci Abdul-Kadir el-Arnaut Deveti Poslanikov vasijjet: “Ne podiži s njih prut u njihovom vaspitavanju”

Deveti Poslanikov vasijjet: “Ne podiži s njih prut u njihovom vaspitavanju”

200
odgoj djece

U ovom vasijjetu Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, postavlja odgojno-obrazovni sistem za vaspitavanje djece.

Inače, odgoj i vaspitavanje djece jeste jedan od najuzvišenijih ciljeva islamskog prava, jer je lijep odgoj preduvjet lijepog karaktera.

Allah, dž.š., pohvalio je Poslanika govoreći mu: “Ti si, zaista, najljepše ćudi.” (El-Kalem, 4)

Zato nije nikakvo iznenađenje niti čudo da Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u svome vasijjetu Muazu, između ostalog, skrene pažnju i na odgoj djece. Lijep je odgoj bolji od dobrog porijekla. Arapski pjesnik rekao je još davno:

“Budi sin kog god hoćeš,
al’ edebom se okiti,
on će te učinit neovisnim
od svakog porijekla.”

Poslanikov odgoj bio je Kur'an, što znači da je postupao shodno kur'anskim odredbama i čuvao se onoga što je Kur'an zabranio.

Imao je običaj govoriti: “Objesite prut na mjesto na kojem će ga vidjeti vaši ukućani.”

Sve je to bilo da bi se oni zaplašili i vaspitali. Islam je odobrio da se djeca, između ostalog, i kazne radi vaspitanja, a ne da bi ih se strogo i teško kažnjavalo.

A u savremenim prosvjetno-obrazovnim programima, koji brane kažnjavanje, pa makar da se dijete, zaplaši odgovara se da je to sve dovelo da otac više nema kontrolu nad svojom djecom, niti nastavnik nad svojim učenicima. Rezultat je bio da se institucija porodice slabi i da djeca odrastaju raspuštena i nepristojna.

U hadisu se također kaže: “Naređujte svojoj djeci da klanjaju kada budu imala sedam godina, a kada budu imala deset godina, pa ne budu klanjala, kaznite ih. I mušku od ženske djece razdvojite u postelji.”

Cilj je da dijete osjeti strah i da zna da je pogriješilo. Također, ukoliko žena bude neposlušna i bude imala namjeru da poruši instituciju porodice, prvo se lijepo savjetuje, zatim ako ni to ne pomogne, mužu se dozvoljava da upotrijebi i drugu odgojnu mjeru u vidu napuštanja postelje, pa ako ni to ne pomogne, onda će je i blaže tjelesno kazniti.
Udarac dolazi kao posljednje sredstvo, onda kada više nikakva druga sredstva ni načini nemaju svoj učinak. Sve se to čini da bi i dijete a i žena razumjeli i osjetili da su učinili grešku.

Inače, u normalnim uvjetima savjet Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, vjernicima je: “Ne udarajte Božije robinje (žene).”

Ovo su, dakle, situacije gdje se udarac može upotrijebiti od muža ili oca u cilju vaspitanja i odgoja. Naglašavamo da je to posljednje čemu se treba pribjegavati kada je riječ o metodama popravljanja.

Iz knjige “Vasijjeti Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem”, ostali vasijeti ovdje
Autor: muhaddis Abdul-Kadir el-Arnaut
Obrada i naslov: Menhedž