Naslovnica Savremeni učenjaci Abdul-Kadir el-Arnaut Drugi uzrok propasti i nesreće: Slijeđenje strasti

Drugi uzrok propasti i nesreće: Slijeđenje strasti

93

Heva u arapskom jeziku, između ostalih značenja, jeste i sinonim za naklonost. Tako bi to moglo značiti da neko osjeća naklonost prema svojim strastima i da ih slijedi u svemu (pokoravanje strasti, povijanje njoj i činjenje nje izvorom svojih poimanja, sudova, osjećanja).

“I ne slušaj onoga čije smo srce nehajnim učinili i koji svoju strast slijedi, i čiji su postupci daleko od razboritosti.” (El-Kehf, 28)1

I rekao je: “Zar je iko gore zalutao od onog koji slijedi strast svoju, a ne Allahovu uputu.” (El-Kasas, 50)

“Reci ti Meni ko će uputiti onoga koji je strast svoju za boga uzeo, onoga koga je Allah, znajući ga, u zabludi ostavio.” (El-Gašija, 23)

A svome miljeniku Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem, poručio je:

“A tebi smo poslije odredili da u vjeri ideš pravcem određenim, zato ga slijedi i ne povodi se za strastima onih koji ne znaju.” (El-Gašija, 18)

Allah, dž.š., rekao je još i ovo: “…i ne povodite se za prohtjevima ljudi koji su još davno zalutali, i mnoge u zabludu odveli, i sami s Pravoga puta skrenuli.” (El-Maida, 77)

Iz knjige “Vasijjeti Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem”, ostali dijelovi ovdje
Autor: muhaddis Abdul-Kadir el-Arnaut
Obrada i naslov: Menhedž

Bilješka:

1 Sejjid Kutb, Allah mu se smilovao, kaže: “Ostavili smo nemarnim njegovo srce – da se on okreće sam sebi, svom imetku, sinovima, uživanjima i strastima. U njegovom srcu nije ostalo ni najmanje širine za Allaha.”