Naslovnica Akida Kako ćeš biti čvrsto ubjeđen u Allaha Jedinog

Kako ćeš biti čvrsto ubjeđen u Allaha Jedinog

530
covjek svemir

Pravo ubjeđenje (jekin) se sastoji u tome da rob u onome što je u Allahovoj ruci bude sigurniji i ubjeđeniji od onoga što je u njegovoj ruci. Ovakvo stanje nastaje iz ispravnog i zdravog jekina i njegove čvrstine.

Doista je Allah osigurao opskrbu Svojim robovima i On vodi brigu o tome: “A nema ni jednog živog bića na zemlji nema a da ga Allah ne opskrbljuje”; “I na nebesima vam je vaša opskrba i ono što vam se obećava”; “Pa kod Allaha tražite opskrbu i Njega obožavajte.”

Pojašnjavanja i napomene

– El-Hasen je rekao: “Zaista je slabost tvog jekina to da si u onome što je u tvojoj ruci sigurniji i ubjeđeniji od onoga što je u ruci Allaha.”

– Ibnu Mesud radijellahu anhu kaže: “Doista, kada ja najviše priželjkujem opskrbu je kad kažu da u kući nema brašna.”

– Mesruk objašnjava: “Zaista, momenat kada imam najljepše mišljenje o Allahu je to kada čujem svog slugu da kaže da u kući nema ni pšeničnog brašna, a ni novaca.”

– Imam Ahmed kaže: “Moji najsretniji dani su oni dani u kojima osvanem, a kod mene nema ničega.”

– Ebu Hazim ez-Zahid je bio upitan šta je to njegova imovina, a on odgovori: “Ja imam dvije vrste imovine zbog kojih se ne bojim siromaštva: sigurnost i ubjeđenost u Allaha te zanemarivanje onoga što je u rukama ljudi.”

– On je upitan i o siromaštvu pa je rekao: “Da se bojim siromaštva, a mom Gospodaru pripada ono što je na nebesima i ono što je na zemlji i ono što je između njih i ono što je u zemlji!?”

– Komentar: ovakvo je stanje selefa prilikom tjeskobe, nemaštine, siromaštva i iskušenja zato što oni imaju lijepo mišljenje o Allahu. Što se tiče našeg stanja, mi, kada bivamo iskušavani ili nas zadese musibeti, loše mislimo o našem gospodaru, a ovo je dokaz za slabost jekina, nestajanje sigurnosti i ubjeđenja u Allaha Uzvišenog. Svi naši musibeti stoje iza ovoga kao što je rekao Uzvišeni: “A to je vaše mišljenje koje ste imali o svom Gospodaru i ono vas je upropastilo pa ste vi postali gubitnici.”

– Šejh Es-Sadi kaže: “Loše mišljenje koje ste o Njemu imali je ono što Njegovoj veličanstvenosti ne dolikuje. “Upropastilo” tj. uništilo vas je “pa ste vi postali gubitnici” za sebe same i za svoje porodice, za svoju vjeru zbog djela koje vas je dovelo da imate ružno mišljenje o vašem Gospodaru.”

islam, džamija

Od znakova sigurnosti i ubjeđenosti u Allaha

Ibn Redžeb kaže da ko postigne jekin uživaće u sljedećim blagodatima:

1. Biće siguran i ubjeđen u Allahovu pomoć u svim svojim postupcima i stvarima i biće zadovoljan s Allahovim upravljanjem njime.

2. Prekinuće se njegova privrženost za stvorenja u strahu i nadi.

3. Jekin će ga spriječiti da traži dunjaluk pomoću pokuđenih sebeba (uzroka).

4. Čije stanje bude ovako on će biti zahid na dunjaluku istinski i biće jedan od najbogatijih ljudi, makar on nemao ništa od dunjaluka.

– Amar kaže: “Dovoljna li je smrt kao vaiz tj. savjetnik, a dovoljan li je jekin kao bogatstvo; dovoljan li je ibadet kao posao.”

– Ata El-Hurasani ne bi ustajao sa medžlisa sve dok ne bi rekao: “Allahu moj, podari nam jekin od Sebe kako bi nam olakšao musibete dunjaluka i kako bi znali da nas neće zadesiti osim onoga što Si nam Ti propisao i neće nam stići od ovog rizka osim onoga što Si nam Ti odredio.”

Da  li insan ima sigurnost i ubjeđenje u samog sebe

– Doista nije ispravno da insan bude siguran i ubjeđen u samog sebe tj. da o njemu sve ovisi.

– Zbog toga šejh Muhammed bin Ibrahim  kada je bio upitan o ovome u svojim fetvama kaže da nije obavezno biti ubijeđen u sebe, naprotiv, to nije dozvoljeno zato što je ubijeđenost i sigurnost samo u Allaha aze ve džel. Zato bi Poslanik alejhi selam tražio od Allaha da ga ne prepusti samom sebi ni na jedan trenutak, jer bi se čovjek tada izgubio i propao. Kada bi se čovjek oslanjao samo na Allaha, njegovo stanje bi bilo ispravno.

-Neki ljudi su ubijeđeni u sebe pa kažu ja sam spreman uraditi ovo ili ispuniti ono. A često vidiš iste kako su poniženi i onemogućeni da to urade zbog toga što se oslanjaju na samog sebe i sigurni su sami u sebe. Zbog takvog zaboravljanja Allaha i oslanjanja na samog sebe, Allah ga je i prepustio samom sebi i zato je i propao.

– I zbog toga je Vjerovjesnik alejhi selam napomenuo na ovu meselu, da se insan ne oslanja na sebe, i da kada insanu ne pomažu određeni razlozi da postigne željeni rezultat neka to ne ostavlja zbog preovladavajućeg mišljenja da on to ne može ispuniti ili učiniti, već neka odmjeri i procjeni situaciju.

kosmos-ilustracija
Kosmos – ilustracija

Razmišljaj o Allahovoj veličini, povećaće ti se sigurnost i ubjeđenost u Njega

– Srce se neminovno mora ispuniti potpunom sigurnošću i ubjeđenošću u Allaha.

– Neophodno je znati da onaj koji upravlja kosmosom je upravo Allah Uzvišeni.

– I ništa se ne događa u kosmosu osim s Njegovom dozvolom, naredbom, znanjem, hikmetom, kudretom i željom.

– Pa nemoj misliti da je Allah stvorio stvorenja a zatim ih zanemario, On je Uzvišen i nema ništa s tim!

– Naprotiv, u kosmosu se ništa ne događa osim onoga što On želi.

A Allah, to je ime kojim se smanjuju i nestaju tuge i tegobe. Allah, to je ime kojim se odaziva na dove. Allah, to je ime kojim se traži rahmet. Allah, to je ime kojim se odstranjuju poteškoće i problemi. Allah, to je ime s kojim i zbog kojeg su uspostavljene zemlja i nebesa i Allah je Vlasnik svih vlasti, Vladar svih vladara onaj koji je Gordi na nebesima i zemlji: “Reci: čija je Zemlja i ono što je na noj, ako znate? Oni će reći: Allahova! Reci: zar vi pouku nećete primiti!? Reci: ko je Gospodar sedam Nebesa i Gospodar Arša velikog? Oni će reći: Allah! Reci: zar se vi ne bojite!?”

Nagrada biva shodno djelu

Er-Rabia bin Hajsem objašnjava da je Uzvišeni Allah odredio da:

– Ko se na Njega osloni On mu je dovoljan:

“Onome koji se u Allaha uzda, On mu je dosta.”

– A ko u Njega vjeruje On će ga uputiti:

“A ko u Allaha vjeruje, On će uputiti njegovo srce.”

– Ko Njemu da zajam, On će ga nagraditi: “A ako Allahu lijep zajam date, On će vam ga uvećati.”

– Ko je u Njega siguran, On će ga spasiti: “A ko se čvrsto drži Allaha, on je na Pravi put upućen!”

– A ko Njemu dovu čini On će je uslišati: “A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam  se molbi molitelja kada Me zamoli”

linija

Iz knjige Dersovi odgoja iz hadisa vjerovjesnika
Autor: Halid el-Husejnan
Priprema i naslov: Menhedž
Ostali dersovi iz serijala ovdje