Naslovnica Islam Brak i porodica Moja buduća svekrva me mrzi! Šta da radim? Postoji li neka dova?

Moja buduća svekrva me mrzi! Šta da radim? Postoji li neka dova?

655
fetve, islam

Pitanje: Dogovori o mome vjenčanju završeni su prije nekoliko mjeseci, a svadba će, ako Bog da, biti uskoro. Porodica moga muža nije uopće privržena vjeri. Na žalost, primijetila sam da porodica moga muža nije zadovoljna što ćemo sklopiti brak. Zbog toga moji odnosi sa njegovom porodicom – a naročito sa njegovom majkom – nisu dobri. Moj muž je njihovo jedino dijete i veoma ga vole, zbog toga se bojim da se to što me njegova majka ne prihvata ne odrazi u budućnosti i na odnos između mene i moga muža. Šta da radim kako bih to izbjegla. Postoji li neka dova?

Odgovor: Neka je hvala Allahu! Ne postoje nerješivi problemi. Svaki problem ima odgovarajuće rješenje. Međutim, nije problem u iznalaženju rješenja već u onome ko ga provodi, jer veliki broj onih koji prolaze kroz teške situacije i traže rješenje misle kako ono za čim oni tragaju može odagnati njihove nevolje. To nije tačno. Ono što je čovjeku dato jeste da iznađe najbolji mogući put za postizanje željenog rezultata. Čovjeku ostaje da se trudi i da iznalazi rješenja za probleme i nevolje koji ga pritišću i to je onaj momenat koji se nikada ne može predvidjeti.

Što se tiče konkretnog pitanja kazat ćemo sljedeće:

Prvo: Možda te muževa porodica ne prihvata zbog pogrešne slike koju imaju o tebi. Pored toga, vjerovatno je to privremenog karaktera i iščeznuće zajedno sa tvojim nastojanjem da lijepo postupaš prema njima. Govorim upravo ovako jer mi ne možemo tako brzopleto suditi o onome što će se desiti u budućnosti. Koliko je djevojaka koje mladoženjina porodica u početku ne prihvata a poslije, kada počnu živjeti zajedno i kada vide da se ona uljudno ophodi sa njima, promjene svoj odnos prema njoj, te umjesto da je kude počnu je hvaliti. Zato nemoj predviđati događaje i budi optimistična spram budućnosti sa mužem.

Drugo: Trebaš se na najljepši način ophoditi prema porodici tvoga supruga jer si dužna tako postupati, naročito kada su posrijedi njegovi roditelji. Poklanjaj pažnju njegovoj majci kao da je to tvoja majka i nastoj da je primiš kada vas bude posjećivala sa punom prijaznošću i vedrinom. Nemoj biti mnogo zaokupljena mužem dok je ona u vašem društvu jer to može podstaći svojevrsnu ljubomoru.

Treće: Upućuj dove Allahu i moli Ga da se jedni prema drugima lijepo ophodite, da učini njihova srca nježnijim i da te zavole. Treba znati da, koliko god tragaš za rješenjem, uspjeh je u Njegovim rukama, neka je Uzvišen. Sve svoje želje i molbe upućuj Njemu.

Salavat i selam neka je na Vjerovjesnika.


Iz knjige: Fetve – ahlak, odgoj, društveni problemi, br. pitanja: 1956.
Odgovorio: šejh Salih el-Munedždžid
Ostale fetve šejha Munedždžida čitaj ovdje.
Priprema i obrada: Menhedz