Naslovnica Edeb - Odgoj Najodabranija generacija samo zbog dvije riječi

Najodabranija generacija samo zbog dvije riječi

726
islam, islamske teme

Svi znamo da su ashabi, radijallahu anhum, najodabranija generacija svih vremena, i taj stepen nisu postigli osim zbog dvije riječi samo: “Čujemo i pokoravamo se.” Rekao je Uzvišeni:

“Kad vjernici Allahu i Poslaniku Njegovu budu pozvani da im on presudi, samo reknu: ‘Slušamo i pokoravamo se!’ To su oni koji su uspjeli.” En-Nur, 51.

Da! Upravo su te dvije riječi zbog koje su ashabi postali najodabranija generacija u historiji čovječanstva.

Isto tako, imamo dvije riječi zbog koje je određena grupa ljudi zalutala i u zabludu ostavljena, a to su riječi: “Čujemo, ali se ne pokoravamo!”, rekao je Uzvišeni:

“I kada smo od vas vaš zavjet primili i brdo Tur iznad vas podigli: ‘Čvrsto prihvatite ono što vam dajemo i slušajte!’, oni su odgovorili: ‘Čujemo, ali poslušati nećemo!’ El-Bekara, 93.

Da, to su bile riječi židova onda kada im je Allah naredio da čvrsto prihvate Knjigu i vjerske propise koje im je propisao, ali su oni odbili poslušnost te se prepustili svojim prohtjevima.

Dakle, svako ko odbije da se pokori Allahovim jasnim naredbama i propisima , i to počne opravdavati raznim filozofijama, mudrostima, pametovanjem isl., takav zasigurno ne slijedi put ashaba, već slijedi praksu koju su osnovali židovi, a prihvatili je svi novotari nakon njih.

Sada ti je jasno da postoje samo dva puta: put “čujemo i pokoravamo se” koji vodi uputi i uspjehu na oba svijeta, i put “čujemo, ali se ne pokoravamo!” koji vodi zabludi i propasti na oba svijeta.

A kod Allah je konačno odredište.

Napisao: Emir Krčo