Naslovnica Savremeni učenjaci Abdul-Kadir el-Arnaut Poslanikov vasijjet: Govori istinu, makar i gorka bila!

Poslanikov vasijjet: Govori istinu, makar i gorka bila!

105
istina

Ebu Zerr el-Gifari, radijallahu anhu, rekao je: “Moj prijatelj (Poslanik a.s.) preporučio mi je sedam stvari: “… da govorim istinu, makar i gorka bila.”

Istina je gorka. Nje se ne pridržava uvijek u svim situacijama osim onaj ko je vjernik.

Nju, dakle, ne guta niko i ništa drugo osim duša vjernika. Musliman je dužan i mora govoriti istinu, međutim u iznošenju istine mora biti mudrosti, pogotovo kod onih koji pozivaju Allahu:

“Na putu Gospodara svoga mudro i lijepim savjetom pozivaj i s njima na najljepši način raspravljaj.” (En-Nahl, 125)

A Allah, dž.š., uzeo je obavezu i zavjet od učenih da Njemu pozivaju i da pri tome ništa ne kriju od nauke koju posjeduju.

“A kada je Allah uzeo obavezu od onih kojima je Knjiga data da će je sigurno ljudima objašnjavati, da neće ništa iz nje kriti, oni su je poslije, za leđa svoja bacili i nečim što malo vrijedi zamijenili; a kako je ružno to što su u zamjenu dobili.” (Alu Imran, 176)

Ni misionarima, daijama, nije dozvoljeno da u vjeru pozivaju grubo i drsko.

“Samo Allahovom milošću ti si blag prema njima, a da si osoran i grub, razbježali bi se iz tvoje blizine.” (Alu Imran, 159)

Misija i poziv Allahu iziskuju strpljenje i blagost prema ljudima da bi našao onog ko će te slušati. U suprotnom, misija i da'va neće imati željenog efekta.

Iz knjige “Vasijjeti Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem”, ostali vasijeti ovdje
Autor: muhaddis Abdul-Kadir el-Arnaut
Obrada i naslov: Menhedž