Naslovnica Akida Predznak Sudnjeg dana: Smutnja koja će uzimati nevaljale Arape

Predznak Sudnjeg dana: Smutnja koja će uzimati nevaljale Arape

355
predznaci sudnjeg dana

Jedan od predznaka o kojima nas je obavijestio Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je i pojava ogromne smutnje među Arapima, zbog koje će se desiti mnoštvo ubijanja i koja će proizvesti nemjerljivu štetu.

Abdullah ibn Amr, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:

line quotes“Desit će se smutnja koja će  obuhvatiti sve Arape, a njihove će ubice završiti u vatri. Jezik će u njoj (smutnji) biti opasniji od sablje!”1

“Obuhvatit će sve Arape” u smislu da će svi stradati, tj. da će smutnja zadesiti svakoga, a “ubice će u vatru” jer su ubijali radi dunjalučkih koristi i materijalnih motiva, slijedeći šejtana i prohtjeve. To su motivi koji počinitelja ubistva vode u vatru. Ako budu muslimani oni koji budu ubijali, boravit će u vatri određeno vrijeme, i to će im biti kazna, ali neće u njoj vječno ostati. Ovime je strašnom prijetnjom upozoren svako ko u toj smutnji bude želio ubiti, jer to neće biti radi istinskog vjerskog motiva, ili radi istine, ili radi zaštite nemoćnog ili obespravljenog, nego zato što će povod biti žudnja za vlašću i materijalnom koristi.

Riječi iz hadisa da je “jezik opasniji od sablje” znače da je govor mržnje i vrijeđanje, te podsticanje na sukob i na ubijanje teže i opasnije od sablje, kao što to stoji u jednoj drugoj predaji gdje je rečeno: „A (dug) jezik opasniji je (u toj smutnji) od sablje“2 tj. govor kojim se podstiče sukob bit će gori od sablje.

 

Iz knjige Kraj svijeta
Autor: Muhammed elArifi

Priprema i naslov: Menhedž
Klikni ovdje za ostale predznake Sudnjeg dana iz iste knjige

Bilješke:

1 Hadis bilježe Ahmed, Ehu Davud, Tirmizi i Ibn Madže. Oko hadisa postoje određene rasprave.
2 Vidi: Mirkatu el-mefatih šerh miškati el-mesabih, od El-Karija.