Naslovnica Ostalo Aktuelne teme U većini muslimanskih zemalja svijeta, prvi dan ramazana je u četvrtak, 17....

U većini muslimanskih zemalja svijeta, prvi dan ramazana je u četvrtak, 17. maja

760
Mekka, Kaba

Muslimani su se i ove godine podijelili po pitanju početka ramazana.

Prvi dan Ramazana su u srijedu ispostili muslimani Turske i zemalja koje slijede Tursku, tj. astronomske proračune za odredjivanje početka mjeseca Ramazana: BiH, Srbija, Kosovo, Makedonija, Crna Gora, Slovenija, Njemačaka (turska zajednica u Njemačkoj).

U srijedu su zapostili i muslimani Angole, SAD-a, Kanade i Irske (tj. oni medju njima koji uvažavaju astronomske proračune).

U većini muslimanskih zemalja svijeta prvi dan ramazana je u četvrtak, 17. maja. U četvrtak će zapostiti muslimani sljedećih zemalja: Saudijska Arabija, Bahrein, Katar, Kuvajt, Jordan, Sirija, Egipat, Indonezija, Australija, muslimani bivših sovjetskih republika, te ostali muslimani svijeta.

Kako je to uobičajeno, neko je opet ubjedio muslimane na našim prostorima da su, zajedno sa njima, svi osim Saudijske Arabije u srijedu zapostili Ramazan.

Istina je, pak, na skroz suprotnoj strani: u srijedu je zapostilo ne više od 10% muslimana u svijetu, dok će većina muslimana zapostiti sutra, u četvrtak.

Uz dovu Allahu da ujedini sve muslimane na Kur'anu i Sunnetu, čestitamo svim muslimanima mjesec Ramazan! Molimo Allaha da ovaj mjesec učini sebebom za oprost naših grijeha i ulazak u Džennet i pobjedonosnim za ummet muslimana.

(Menhedž)