Naslovnica Fetve Fetve iz fikha Znaci punoljetstva: Kada u islamu dijete postaje punoljetno

Znaci punoljetstva: Kada u islamu dijete postaje punoljetno

5038
fetve, odgovori iz islama

Znaci punoljetstva (el-bulug)

U islamu dijete postaje punoljetno i smatra se odraslom osobom kada se kod njega neđe neki od znakova punoljetstva. Od tih znakova ima zajedničkih za mušku i žensku djecu, a ima i onih koji su specifični samo za žensku djecu.

– Od zajedničkih znakova su:

  • Polucija (el-ihtilam), tj. izlazak sperme bilo na javi ili u snu.
  • Izlazak gustih i jakih dlaka oko spolnog organa.

– Od specifičnih znakova za žensku djecu su:

Ako se dogodi da neki od prethodnih znakova zakasni, onda učenjaci punoljetstvo određuju godinama.

Šafije, hanbelije i Ebu Jusuf od hanefija, smatraju da dijete postaje punoljetno kada navrši punih petnaest godina (po lunarnom kalendaru), jer je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, na dan bitke kod Uhuda vratio Abdullaha ibn Omera i par drugih ashaba, zbog njihove maloljetnosti, a nisu još bili navršili petnaest godina. Pa im je na dan bitke kod Hendeka, kada im je bilo 15 godina, dozvolio da učestvuju u borbi zbog njihove punoljetnosti. Ovo je ujedno i ispravnije mišljenje po ovom pitanju (tj. ako nema znakova punoljetstva, da se punoljetstvo određuje kada dijete navrši 15 godina, op.M).

Dok hanefije i malikije smatraju da dijete postaje punoljetno kada navrši osamnaest godina. A hanefije dodaju i kažu da ženska djeca postaju punoljetna sa sedamnaest godina.

Pored spomenutog, također, korisno je navesti još neke od dodatnih znakova koji mogu poslužiti prilikom određivanja punoljetstva kod djece.

Malikije kažu da na punoljetstvo ukazuje miris znoja i krupanoća glasa (tj. njegova promjena), a šafije, pored krupnoće glasa, dodaju rast brkova i izražaj jabučice (na grlu).

horizontalna linija

Iz knjige: El-Mevsuatul-fikhijje (8/188)
Prevod i obrada: Emir Krčo
Naslov: Menhedž