Naslovnica Fetve Vrijednost posta šest dana u mjesecu ševalu

Vrijednost posta šest dana u mjesecu ševalu

2225
post u sevvalu

Pitanje: Kakav je propis posta šest dana u mjesecu ševalu i da li je taj post vadžib (obaveza)?

Odgovor:

Post šest dana u mjesecu ševalu nakon ramazana je poželjan, ali nije i obavezan. Poželjno je da musliman posti šest dana u mjesecu ševalu jer je u tome velika vrijednost i nagarada, jer onaj ko isposti šest dana u ševalu upisuje mu se nagrada posta od jedne godine.

Prenosi se u vjerodostojnom hadisu kojeg prenosi Ebu Ejub da je Poslanik alejhi selam rekao:

Ko bude ispostio ramazan a zatim ga proprati sa šest dana od ševala biće mu upisano kao da je postio svo vrijeme (cijelu godinu).

(Hadis prenose Muslim, Ebu Davud, Tirmizi, Nesai i Ibn Madže)

Poslanik je ovo objasnio svojimgovorom: “Ko bude ispostio nakon bajrama šest dana to će mu biti kao puna godina (ko bude uradio dobro djelo biće nagrađe desetostruko)”. U drugom rivajetu: “Allah je učinio da jedno dobro djelo (da vrijedi) kao deset dobrih djela pa je jedan mjesec vrijedan za deset mjeseci a post šest dana (u ševalu) upotpunjuje godinu.” Prenose ga Nesai i Ibn Madže a belježi se i u Sahihu tergibi ve terhib.

Prenosi ga i Ibn Huzejme: “Post mjeseca ramazana vrijedan je za deset mjeseci a post šest dana u ševalu je vrijedan za dva mjeseca i to je puna godina.”

Rekli su hanbeliski i šafijski učenjaci: “Post šest dana u mjesecu ševalu nakon ramazana je jednak postu od godinu dana, jer je umnogostručavanje nagrade uopšteno potvrđeno pa makar i u drugom dobrovoljnom postu jer se dobro djelo desetostruko nagrađuje.”

Zatim, od važnih koristi posta šest dana u ševalu jeste nadoknađivanje manjkavosti koja se možda dogodila u mjesecu ramazanu.

Nijedan postač nije zaštićen od toga da mu se dogodi neka manjkavost ili grijeh tokom posta, a na Sudnjem danu se uzima od dobrovoljnih djela i njime se upotpunjuju manjkavosti u farzovima.

Prenosi se od Poslanika alejhi selam da je rekao: “Zaista, prvo za šta će ljudi biti obračunavati na Sudnjem danu jeste njihov namaz, reći će naš Gospodar svojim melecima, a On najbolje sve zna: “Pogledajte u namaz moga roba da li ga je upotpunio ili ne”, pa ako bude bio potpun upisaće mu se potpuno, a ako bude falilo nešto od njegovog namaza reći će: “Pogledajte da li moj rob ima nešto od dobrovoljnog namaza”, pa ako bude imao nešto od dobrovoljnog namaza reći će: “Upotpunite farz moga roba s njegovim dobrovoljnim namazom”, zatim će se tako uraditi i sa ostalim djelima.” Prenosi ga Ebu Davud. A Allah njabolje zna.

Izvor: https://islamqa.info/
Prevod i priprema: Menhedž