Naslovnica Fetve Da li je ispravan govor: “Onaj kome njegov šejh bude knjiga više...

Da li je ispravan govor: “Onaj kome njegov šejh bude knjiga više će griješiti nego što će ispravno govoriti”

388
islamske fetve

Pitanje:

Da li je ispravno da se vjera izučava samo iz knjiga a bez učenih, posebno u situaciji kada je teško doći do učenih zbog njihove rijetkosti, i šta mislite o onome ko govori: „Onaj kome njegov šejh bude knjiga više će griješiti nego što će ispravno govoriti!“?

Odgovor:

Nema sumnje u to da se znanje postiže učenjem pred šejhovima, i učenjem iz knjiga, zato što je knjiga nekog učenjaka ustvari sami učenjak, jer on ti se putem svoje knjige obraća, pa ako je traganje za znanjem pred učenima onemogućeno, onda će tražiti znanje iz knjiga.

Međutim sticanje znanja putem učenih je daleko lakše nego što je sticanje znanja puitem knjiga, zato što se onaj ko stiče znanje putem knjiga puno umara, i ulaže veliki trud i napor, ali i pored toga moguće je da mu kad-kad promaknu neke bitne stvari kao što su šerijatska pravila koja su učenjaci postavili i pojasnili, iz tog razloga on treba imati onoga na koga će se vraćati od učenih koliko je to moguće.

A što se tiče onoga koji kaže: „Onaj kome njegov šejh bude knjiga više će griješiti nego što će ispravno govoriti!“, za ovo se ne može reći niti da je u potpunosti ispravno, a niti u potpunosti neispravno.

Čovjek koji bude uzimao znanje iz koje god knjige bude našao, nema sumnje da će takav mnogo griješiti. Dok onaj ko se u svom sticanju znanja bude oslanjao na knjige čiji su autori poznati po ispravnosti, emanetu i znanju, u takvog neće biti mnogo grešaka, štaviše može biti da većina onoga što govori je ispravno.

Odgovorio: Šejh Ibn El-Usejmin, rahimehullah
Iz knjige: „Islamska sahva; pravila i smjernice“ (150 str., 86 pitanje)
Priprema i naslov: Menhedž