Naslovnica Edeb - Odgoj Doista je Allah lijep i voli ljepotu

Doista je Allah lijep i voli ljepotu

597
Dzamija

Od Abdulaha bin Mesuda radijellahu anhu se prenosi da je Allahov Poslanik alejhi selam rekao: “Neće ući u Dženet onaj ko posjeduje koliko trun oholosti.“ Neki čovjek reče: „O Allahov Poslaniče, zaista čovjek voli da njegova odjeća i obuća budu lijepe.“ A Poslanik alejhi selam odgovori: „Doista je Allah lijep i voli ljepotu; oholost je odbacivanje istine i ponižavanje ljudi.“

Ljepota Uzvišenog Allaha se dijeli na četiri vrste

Ibnul-Kajim tvrdi da se ljepota Uzvišenog Allaha se dijeli na četiri vrste:

1. Ljepota Njegova bića, Njegove kakvoće i to je stvar koju niko ne može dokučiti niti je iko zna osim Njega Uzvišenog;

2. Ljepota Njegovih imena – sva imena Allaha su lijepa.

3. Ljepota Njegovih sifata – sve Njegove osobine su savršene i potpune.

4. Ljepota Njegovih djela – sva Njegova djela su hikmet i masleha – korist, adalet -pravednost i rahmet – milost.

Cilj nam je reći da ovaj plemeniti hadis sadrži dvije velike osnove:

– početak hadisa je spoznaja, jer opisuje Uzvišenog Allaha sa ljepotom u kojoj Mu niko nije ravan;

– njegov kraj opisuje ophođenje, ponašanje – tako je Allah obožavan sa ljepotom koju On Uzvišeni voli i očekuje od svojih robova, a to se primjećuje kroz više momenata:

  • srce treba biti ispunjeno ihlasom (iskrenošću), mahabetom (ljubavlju), tevekulom (osloncem na Allaha) i osjećajem povratka Njemu;
  • govor: On Uzvišeni voli da Njegov rob uljepša svoj jezik sidkom – istinskim govorom;
  • djela: poput namaza, posta i sadake;
  • ahlak: poput poniznosti, blagosti, hrabrosti, plemenitosti i dobročinstva.
  • svojom pojavom: rob treba da ispolji pokornost, te da se stalno približava Njemu Uzvišenom ibadetom;
  • tijelo: izražavanjem i ispoljavanjem Njegove blagodati nad njim u odjeći, čišćenju iste od prljavština i nedžaseta, otklanjanje neugodnih dlaka, obrezivanju, rezanje noktiju.
  • ophođenje: rob opisuje svoga Gospodara onako kako mu priliči i u potpunosti se ophodi prema Njemu sa lijepim djelima, riječima, ahlakom, i poznaje Ga sa ljepotom koja je Njegov opis; obožava Ga sa ljepotom koja je Njegov šerijat i din. Tako ovaj hadis obuhvata dva pravila a to su: spoznaja i ophođenje.

Voli lijepo, a prezire ružno

Ibn El-Kajim opisuje: “A On Uzvišeni kao što voli ljepotu u djelima, govoru, odjeći i izgledu isto tako prezire ono što je ružno od govora, djela, odjeće i izgleda. Isto tako prezire ružno i one koji se pripisuju ružnom, a voli ljepotu i one koji joj se pripisuju.

Vanjska i unutrašnja ljepota

– Uzvišeni Allah je rekao: “O sinovi Ademovi, dali smo vam odjeću koja će pokrivati stidna mjesta vaša, a i raskošna odjela; ali, odjeća bogobojaznosti – to je ono najbolje. To su neki Allahovi dokazi da bi se oni opametili.”

– Uzvišeni je spojio dvije ljepote: ljepotu tijela sa odjećom i ljepotu srca sa takvalukom – ljepota vanjštine i unutrašnjosti i potpunost vanjštine i unutrašnjosti.

– Ibn El-Kajim to pojašnjava: “Kao što je unutrašnja ljepota jedna od najvećih blagodati Allaha prema Njegovom robu, tako je i vanjska ljepota blagodat od Njega Uzvišenog Njegovom robu koja obavezuje šukr – zahvalu Allahu.”

– Ako Mu zahvaljuje svojom bogobojaznošću i čuvanjem od grijeha, onda s tim povećava ljepotu nad već postojećom ljepotom.

– A ako koristi svoju ljepotu u griješenju prema Njemu Uzvišenom, On će mu okrenuti taj njegov vanjski izgled još na dunjaluku prije ahireta, pa će se ta dobrota i ljepota koje je posjedovao pretvoriti u ružnoću, odbojnost i odvratnost i svako će od njega bježati nakon što ga ugleda.

– Svako ko se ne boji Allaha Uzvišenog zbog te svoje ljepote, ona će se preobratiti u ružnoću i odvratnost s kojima će ga Allah učiniti odvratnim kod ljudi.

– Unutrašnja ljepota nadvlađuje vanjsku ružnoću i prekriva je, a i unutrašnja ružnoća nadvlađuje vanjsku ljepotu i prekriva je.

– Korisna mudrost: čovjekova ljepota je u njegovom takvaluku i ustrajnošću u pokornosti Allahu, slijeđenju Kur’ana i suneta.


Iz knjige Dersovi odgoja iz hadisa vjerovjesnika
Autor: Halid el-Husejnan
Priprema i naslov: Menhedž
Ostali dersovi iz serijala ovdje