Naslovnica Fetve Greške klanjača u namazu (12. dio)

Greške klanjača u namazu (12. dio)

861
greške u namazu

Pedeset i šesta greška: neki klanjači kada predaju selam nakon njihovog imama ili dok klanjaju sami, oni pomjeraju glave tako što je podižu i spuštaju tokom selama.

Ispravno: ne bi trebalo pomjerati glavu gore dole prilikom davanja selama, zato što to nije prenešeno od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem.

Pedeset i sedma greška: nedovoljno okretanje glave na desnu i lijevu stranu prilikom davanja selama.

Ispravno: kada klanjač želi da preda selam on to treba učiniti tako što će glavu okrenuti toliko da onaj koji je iza njega može vidjeti njegov obraz, i tako će postupiti i na desnu i na lijevu stranu.

Pedeset i osma greška: sjedenje na petama u namazu bez da ima potrebe za tim.

Ispravno: klanjač kada se nalazi na sjedenju između dvije sedžde, ili kod prvog tešehhuda (sjedenja), on treba ispružiti svoje lijevo stopalo i sjesti na njega a svoje desno stopalo trba uspraviti i nožne prste usmjeriti prema Kibli, i to se naziva el-iftiraš. Dok, kod zadnjeg tešehhuda on treba svoje lijevo stopalo uvući ispod svoje desne potkoljenice i tako sjedeti, a ovo se naziva et-teverruk. Međutim, ako postoji potreba da on sjedi na svojim petama, onda u tome nema smetnje, ali ako nema potrebe za tim onda ne bi trebao to činiti.

Pedeset i deveta greška: staviti svoja stopala jedno iznad drugog i na njih sjesti prilikom sjedenja između dvije sedžde, ili prvog tešehhuda umjesto upotrebljavanja iftiraša i teverruka.

Ispravno: klanjač ne treba tako postupati, već će prilikom sjedenja između dvije sedžde ili tešehhuda koristiti načine koje je i Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, koristio, a to su iftiraš ili teverruk.

Šesdeseta greška: da prilikom tešehhuda čovjek pomjera oba kaži prsta.

Ispravno: kada je klanjač na tešehhudu on treba pomjerati samo kaži prst svoje desne ruke.

Izvor: El-Kaulul-mubin (61, 62 str.)
Prevod: Menhedž