Naslovnica Fetve Kako se na ispravan način uzima tejemum? (video)

Kako se na ispravan način uzima tejemum? (video)

2559
tejemum

Pitanje: Kako se uzima propisani tejemum?

Odgovor:

Propisani tejemum se uzima na sljedeći način:

  • prvo čovjek treba da zanijeti (u srcu, op.M) da hoće da uzme tejemum, zbog Poslanikovog, sallallahu alejhi ve sellem, govora: „Djela se vrednuju samo po namjerama, i svakom čovjeku pripada samo ono što je namjerio (nanijetio)“,
  • zatim će udariti rukama u zemlju jedanput i potraće lice i šake (lice pa šake, op. M).

Na ovaj način tejemum biva potpun i čovjek biva čist, a zatim mu je dozvoljeno da radi sve on što radi onaj koji se očisti vodom (onaj koji uzme abdest). To zbog toga jer je Allah nakon što je spomenuo tejemum rekao:

“Allah vam ne želi pričiniti poteškoće, već vas želi učiniti čistim i blagodat Svoju vam upotpuniti, da biste bili zahvalni.” (sura El-Maide, 6)

Uzvišeni Allah je objasnio da čovjek uzimanjem tejemuma postaje čist.

Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Zemlja mi je učinjena mesdžidom i čistom.“ (tj. njome se mogu očistiti, uzeti tejemum)

Zbog ovog hadisa ispravniji je stav da tejemum otklanja nečistoću (el-hades) kod čovjeka sve dok ne nađe vodu, tako da mu je dozvoljeno nakon što uzme tejemum – a pritom ne uradi nešto što kvari čistoću kao što je mala ili velika nužda – da klanja i farzove i nafile.

Tejemum se ne kvari završavanjem jednog namaskog vakta, na primjer ako čovjek uzme tejemum za podne, i ne pokvari taj tejemum sve do nastupanja ikindijskog vremena, može tim tejemumom klanjati ikindiju namaz.

Izvor: iz knjige Nurun alel derbi od šejha Usejmina
Prijevod: Menhedž

[Pogledajte i video kako se praktično uzima tejemmum]