Naslovnica Islam Islamska psihologija: Izgled može zavarati

Islamska psihologija: Izgled može zavarati

534
Samoobmana

Varljiv izgled niti počinje niti završava s fizičkim izgledom, već se obavezno proteže na koncepte ideje. Povjerenje je (i ako može biti pogrešno) ključno za omogućavanje osobi da osjeti da je njeno ponašanje prihvaćeno čak i onda kada to, zapravo, može biti kontraproduktivno.

Ajet:

“Neka te nikako ne obmanjuje to što oni koji ne vjeruju po raznim zemljama putuju: kratko uživanje, a poslije – Džehennem će biti mjesto gdje će boraviti, a užasno je to prebivalište!” (Ali ‘Imran: 196 – 197).

Tumačenje: spominje se upozorenje da osoba ne bude zavarana ovim životom i da će Džehennem biti boravište takvima. Ajet takođe spominje kako će osobama koje obmanjuju druge biti dato vremena da nastave sa svojim životima, ali će na budućem svijetu biti kažnjeni.

Ebu – Hurejre, r.a., prenosi: “Allahov Poslanik, s.a.v.s.. rekao je: Na Sudnjem danu, doći će jedan veoma debeo čovjek koji neće biti težak, pred Allahom on će biti poput krilca komarca. Poslanik, a.s., dodao je: Ako želite proučite (ajet): “To su oni koji u dokaze Gospodara svoga ne budu vjerovali i koji budu poricali da će pred Njega izići; zbog toga će trud njihov uzaludan biti i na Sudnjem danu im nikakva značenja (težine) nećemo dati”’. (Kehf: 105)

Tema: Izjava Uzvišenog Allaha: “To su oni koji u dokaze Gospodara svoga ne budu vjerovali i koji budu poricali da će pored Njega izaći; zbog toga će trud njihov uzaludan biti i na Sudnjem danu im nikakva značenja (težine) nećemo dati.” (Kehf: 105)

Ajet navodi da je definicija pravog povjerenja neraskidivo vezana za oslobađanje, a uživanje na nečiji tuđi račun, na račun nečije sreće neće biti dugog daha niti neprekinuto, posebno ako se nekom oduzimaju prava ili čini nasilje.

Međutim, pacijenti koji pate od niskog samopouzdanja mogu vjerovati da je obično povjerenje dovoljno da bi se uspješno živjelo, bez obzira na vjerovanja na kojma je njihovo poverenje utemeljeno. Konsekventno tome, oni izražavaju nezdrava vjerovanja, a ipak su zadovoljni s rezultirajućim ponašanjem.

Slično tome, pacijenti također mogu, iz nekih razloga, osjećati da su oni koji uzrokuju njihove probleme slobodniji od samih te se mogu osjećati još više zatvorenim kada vide ponašanje drugih osoba. Hadis potcrtava da ono čemu stvorenja na ovom svijetu daju “težinu” nije nužno prihvaćeno od strane Stvoritelja. On nudi korisnu analogiju koja se vezuje za lažno povjerenje/varljiv izgled.

Iz knjige “Terapija kroz Kur'an i hadis”
Autor: dr. Ferjad Husein
(Menhedz.com)