Naslovnica Fetve Kakav je propis proizvoda koji su napravljeni od životinjske kože

Kakav je propis proizvoda koji su napravljeni od životinjske kože

1004
odjeca od kože

Pitanje: Kakvo je pravilo po pitanju upotrebe koža, svejedno bile one od životinja čije meso je dozvoljeno jesti ili ne, i svejedno bile one oštavljene ili ne?

Odgovor:

Sva zahvala pripada Allahu Uzvišenom, a zatim:

Što se tiče kože životinja čije meso klanjem postaje dozvoljeno, ona je čista, zbog toga što je, klanjem, postala lijepa (tajjibe), kao što je to koža deve, krave, ovce, guštera, zečeva isl., svejedno bila ona oštavljena ili ne. A što se tiče kože životinja čije meso nije dozvoljeno jesti poput kože psa, vuka, lava, slona i slično tome, sve je to nedžaset (nečisto), svejedno bile one (životinje) zaklane ili uginule, ili , pak, ubijene, zato što i ako bi bile zaklane ne bi bile dozvoljene i čiste, naprotiv one su nečiste. I nema razlike u tome jesu li oštavljene ili nisu po ispravnijem mišljenju, jer je proritetnije mišljenje da one ne postaju čiste štavljenjem, ako su od životinja čije meso nije dozvoljeno jesti.

Dok kada je u pitanju koža strvine čije meso postaje halal klanjem, ona postaje čistom nakon štavljenja, a prije toga se smatra nečistom. Dakle, sada imamo tri vrste koža:

1. Koža koja je čista, bila ona oštavljena ili ne, a to je koža životinje koja je na šeriatski način zaklana i čije je meso dozvoljeno jesti.

2. Koža koja ne može postati čista niti prije niti poslije štavljenja, takva koža je nečista, i to je koža životinje čije meso nije dozvoljeno jesti poput svinje.

3. Koža koja nakon štavljenja – a nikako prije toga – postaje čista, i to je koža životinje čije je meso u osnovi dozvoljeno jesti, kada umre bez šerijatskog klanja.

Izvor: https://islamqa.info/ar/1695
Prevod: Menhedž