Naslovnica Akida Naklanjanje prilikom pozdrava

Naklanjanje prilikom pozdrava

850
Slika prikazuje vid sufijskog pozdravljanja. Ovo je vid naklanjanja koje je harama postoje i druge varijatnte naklanjanja.
Derviši pozdravljaju šejha. Ovo je vid naklanjanja koje je haram, a postoje i druge varijatnte naklanjanja.

Naklanjanje prilikom pozdrava je zabranjeno. Tirmizi prenosi da su pitali Allahovog Poslanika o čovjeku koji se nakloni kada se susretne sa svojim bratom. Na to je on odgovorio: “Ne.” Zato što ruku’ i sedždu nije dozvoljeno nikome činiti do Allahu, dž.š., makar to i bio običaj prilikom pozdrava u vjerozakonima drugih vjerovjesnika, kao što stoji u kazivanju o Jusufu: “Oni mu se svi pokloniše, pa on reče: O oče moj, ovo je tumačenje moga sna nekadašnjeg.” (Jusuf:100)

Medutim, u našem Šerijatu, jedino je dozvoljeno klanjati se Allahu. Pored toga, spomenuli smo da nije dozvoljeno ustajati, kao što to stranci čine jedni drugima, pa kako ćemo onda dozvoljenim smatrati ruku’ i sedždu?! Isto tako i nepotpuno naklanjanjanje (ruku’) nije dozvoljeno.

[Naklanjanje prilikom pozdrava/selama je vrlo često na našim prostorima, a ogleda se u tome da osoba koja selami drugu osobu stavi ruku na prsa i onda se blago nakloni glavom i tijelom (ili samo glavom) prema osobi kojoj šalje pozdrav, što je zabranjeno, haram u islamu, op. Menhedž]

Iz knjige: Fetve-tevhid uluhijje – šejhul-Islam ibn Tejmijje