Naslovnica Akida O čitaoče Fatihe, da li si shvatio poruku?

O čitaoče Fatihe, da li si shvatio poruku?

1135
el-fatiha

Dvoje se ne razilaze oko toga da se obim oponašanja nevjernika u ovom našem vremenu proširio do te mjere da slično nije postojalo do sada, i razlozi toga nisu skriveni, a najvjerovatnije da je medijska otvorenost (čitaj: bestidnost), sa svim svojim metodama, na prvom mjestu.

Ovim govorom ne želimo da istražujemo razloge raširenosti ove pojave, naprotiv želimo ukazati na djelotvorni i veličanstveni lijek za ovu pojavu, a to je razmišljanje o suri El-Fatiha, koja se, također, naziva i Es-Sebe’ul-mezani (Sedam ajeta koji se ponavljaju), i Kur’an veličanstveni koji je dat našem Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem.

To zbog toga što polovina ove sure potvrđuje pitanje samostalnosti, i ponošenja ovom vjerom, te čuvanje od oponašanja dvaju naroda, kršćana i židova, koje je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, spomenuo u prethodnom hadisu, a šta tek reći o oponašanju drugih naroda koji nisu sljedbenici prijašnjih objava, niti posjeduju propise sa kojima su se izdvojili ehlul-kitabije?! To se nalazi u riječima Uzvišenog:

“Uputi nas na Pravi put. Na put onih kojima si blagodati podario. A ne na put onih na koje se srdžba izlila, niti na put onih koji su zalutali.”1

Vidiš kako nam je Uzvišeni Allah naredio da u toku dana i noći najmanje sedamnaest puta spomenemo ovu veličanstvenu dovu, a to je uputa na Pravi put, kojim su koračali “oni koje je Allah blagodario: vjerovjesnici, oni koji srcem iskreno i u potpunosti vjeruju, šehida i čestitih ljudi”2, i to je potvrđeno beraetom (odricanjem) od puta židovskog ummeta na koji se Uzvišeni rasrdio zbog njihovog nepostupanja po znanju, i beraetom od puta kršćanskog ummeta koji je obožavao Allaha bez upute i Knjige svjetilje.

Uistinu, razmišljanje o ovoj suri sasjeca u korijen stablo oponašanja nevjernika. Međutim, da li oni koji oponašaju neprijatelje Allaha dokučuju i razmišljaju o onome što čitaju?! Da oni tako postupaju ne bi se zadovoljili napuštanjem Puta odabranih robova od vjerovjesnika i poslanika, kako bi se spustili na taj stepen oponašanja obožavalaca krsta, i vjernika u trojstvo, koji Uzvišenom Allahu pripisuju strašne stvari!

Onim što je prethodilo onom koji razmišlja se otkriva jedna od tajni ove veličanstvene sure, čije učenje nam je naređeno na svakom rekatu, pa da li mi vidimo i osjećamo njen trag u našim životima, i kod naše braće i sestara koji su se zadovoljili poniženjem onda kada su se poistovjetili sa nevjernicima?!

Doista, ova sura je od najkraćih puteva ka izliječenju ovog problema koji uznemirava vjernika i ljubomornog za svoj ummet, i ova sura je od najboljih stvari kojom se mogu opomenuti oni koji oponašaju nevjernike.

Pa o ti koji čitaš Fatihu, da li si dobro shvatio ovu poruku?

Gospodaru naš, omogući nam da se ponosimo našom vjerom, i sačuvaj nas od oponašanja onih koje ti prezireš od neprijatelja islama i muslimana, o Gospodaru svih svjetova.

Napisao: Šejh i dr. Omer El-Mukbil, hafizahullah
Izvor: Medžalisut-tezkir (16. str).
Prevod: Menhedž
Ostali tekstovi iz edicije Kružoci zikra

Bilješke:

1 El-Fatiha, 6, 7.
2 En-Nisa, 69.