Naslovnica Hadis Poslanikov vasijjet: što više izgovaraj “la havle ve la kuvvete illa billah”

Poslanikov vasijjet: što više izgovaraj “la havle ve la kuvvete illa billah”

190

Ebu Zerr el-Gifari, radijallahu anhu, rekao je: “Moj prijatelj (Poslanik a.s.) preporučio mi je sedam stvari: ” …da što više izgovaram: “la havle ve la kuvvete illa billah” (nema moći niti snage osim sa Allahom), jer su ove riječi zaista od riznica koje su ispod Arša.”

Ukoliko misionari i daije sprovedu u praksu prethodne oporuke, oni na svom putu imaju potrebu za određenom spremom koja će im olakšati teškoće puta i njegovu nepristupačnost, a da trnje koje je posijano po tom putu preobrate u mirišljave ruže i biljke.

Često ponavljanje riječi: “la havle ve la kuvvete illa billah“ ima čudesan utjecaj u otklanjanju problema i podnošenju nedaća. Njihova funkcija je da potisnu i odstrane gubljenje nade i strah iz srca, a da umjesto toga daju smirenost i mir.

Ovaj se osjećaj jača što se više izgovaraju ove riječi koje su ispod riznica Arša. Zato i jeste Poslanik, s.a.v.s., preporučio: “Izgovaraj što češće i više: ‘La havle ve la kuwete illa billah’.”

Gospodaru naš, daj našim dušama bogobojaznost i očisti ih, a Ti to možeš učiniti. Ti si Gospodar i Zaštitnik naših duša. Amin!

Iz knjige “Vasijjeti Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem”, ostali vasijeti ovdje
Autor: muhaddis Abdul-Kadir el-Arnaut
Obrada i naslov: Menhedž