Naslovnica Akida Šerijatom zabranjeno približavanje Allahu

Šerijatom zabranjeno približavanje Allahu

672
islam

Zabranjeno približavanje (tevesul) Allahu jeste ono koje nema osnove u vjeri, a postoji nekoliko vrsta zabranjenog približavanja:

Približavanje Allahu putem mrtvih i traženje potreba i pomoći od njih

Ne smije se od mrtvih tražiti pomoć i zauzimanje kod Allaha kao što se dešava danas, a to nazivaju tevessulom (ispravnim približavanjem), što nije tačno, jer je tevessul traženje potreba od Allaha putem dozvoljenih sredstava, kao što su dobra djela, iman, spominjanje Allahovih lijepih imena. A upućivanje dova mrtvima jeste okretanje od Allaha, što je veliki širk, jer Allah, dž.š., kaže:

“I pored Allaha, ne moli se onome ko ti ne može ni koristiti ni nauditi, jer ako bi to uradio, bio bi, uistinu, nevjernik!” (Junus, 106)

Približavanje Allahu putem Poslanikove a.s. ličnosti

Ovo spada u novotariju, jer to ashabi nisu radili i jer se Omer, r.a., približavao Allahu putem dove Abbasove, r.a., za njegovog života. Omer, r.a., nije molio Allaha preko Poslanika, a.s., nakon što je Poslanik, a.s., umro, a hadis: “Približavajte se Allahu putem moje ličnosti”, nema nikakve osnove, kako kaže Ibn – Tejmije.

Ovaj novotarski način približavanja Allahu vodi u širk i to u slučaju da čovjek smatra da treba postojati posrednik između njega i Allaha, kao npr. zapovjednik, vladar, jer je to poređenje stvorenja sa Stvoriteljem.

Ebu- Hanife kaže: “Mrzim da se Allahu obraćam putem nekog posrednika!”

Traženje od Poslanika, a.s., da uči dovu nakon svoje smrti

Što se tiče traženja od Poslanika da uči dovu nakon svoje smrti, kao kad kažeš: “O Poslaniče, moli Allaha za mene!” – to nije dozvoljeno jer ashabi to nisu radili, što je Poslanik, a.s., i rekao: “Kad umre čovjek, prestanu njegova djela, osim u tri slučaja: trajne sadake, znanja kojim se koriste ljudi i dobrog djeteta, koje moli Allaha za njega!” (Bilježi ga Muslim)

Iz knjige „Tevhid i širk“ autora Muhameda Džemila Zejna
Obrada: Menhedž