Naslovnica Akida Slijeđenje sunneta nije ispravno ako se ne usaglasi sa ovih šest stvari

Slijeđenje sunneta nije ispravno ako se ne usaglasi sa ovih šest stvari

220
islamske teme, islamske priče, islam

Slijeđenje (sunneta) nije ispravno i neće se upotpuniti, niti će djelo (ibadet) biti prihvaćeno ukoliko se sa Sunnetom ne usuglasi u šest stvari / detalja:

1 Način obavljanja ibadeta

Kada bi čovjek obavio namaz ili uzeo abdest suprotno načinu koji je propisan, ne bi mu nijedno ni drugo bilo validno, jer se svojim postupkom suprotstavio Poslanikovoj praksi i pravilima šerijata. Ovo važi i za zikr poslije namaza.

2 Količina

Kada bi čovjek dodao još jedan farz-namaz, ili jedan rekat u farz-namazu, to bi se računalo odbačenim ibadetom i novotarijom, jer se takvo djelo razlikuje od broja i količine određene šerijatom i suprotstavio se Poslanikovoj praksi.

3 Vrsta

Kada bi čovjek obožavao Allaha vrstom ibadeta koja nije propisana, ne bi mu bilo primljeno, kao npr. da za kurban zakolje konja. Razlog tome jeste što se za kurban mogu zaklati samo deve, krave i ovce. U ovo spadaju sve vrste ibadeta koje se ne grade na jasnom dokazu.

4 Vrijeme

Kada bi čovjek zaklao kurban u mjesecu muharemu ili postio ramazan u mjesecu ševalu, ili kada bi boravio na Arefatu deveti dan mjeseca zul-ka'dea, umjesto deveti dan mjeseca zul-hidždžeta, to mu ne bi bilo primljeno, jer svoj ibadet nije uskladio sa vremenom propisanim u šerijatu, niti sa Poslanikovom praksom.

5 Mjesto

Kada bi čovjek činio itikaf u svojoj kući, a ne u džamiji, ili kada bi boravio deveti dan mjeseca zul-hidždžeta u Mekki, a ne na Arefatu, ne bi mu to djelo bilo validno, jer svoj ibadet nije uskladio sa mjestom koje je za njega šerijatom precizirano. U ovo spadaju sva mjesta na kojima nije propisan ibadet, poput naših dovišta, turbeta, groblja i slično.

6 Razlog (povod)

Kada bi čovjek obožavao Allaha povodom nečega što šerijatom nije određeno, to bi se računalo novotarijom. Primjer tome je provođenje dvadeset sedme noći mjeseca redžeba u noćnom namazu. Za tu noć kažu da je noć Miradža. Noćni namaz je u osnovi propisan ibadet, ali njegovo praktikovanje povodom nečega što nije propisano šerijatom niti je na tome bila Poslanikova praksa, daje mu status novotarije. U to spadaju svi ibadeti povodom Lejletu berata, Lejletu regaib, i slično tome.

Izvor: Fb stranica Vjerovanje Bošnjaka
Obrada: Menhedž