Naslovnica Fetve Sprečavanje ćerke da se uda

Sprečavanje ćerke da se uda

1676
Islamski brak

Pitanje:

Pojedini očevi i majke sprečavaju svoje ćerke da se udaju pod izgovorom: naše ćerke nisu sposobne da ponesu terete života, one su još mlade. Šta vi kažete na ovo?

Odgovor:

Ovo je ispravno ako su njihove ćerke male kao na primer do desetak godina, ali neki očevi neće da udaju svoju ćerku koja je navršila dvadeset čak i dvadest i pet godina, a prosi je mladić koji joj je dostatan u vjeri, ponašanju i imetku, i pored svega ovoga takav roditelj sprečava svoju ćerku da se uda za njega.

Neki učenjaci su rekli za ovakvog čovjeka: “Ako ponovi sprečavanje svojoj ćerki udaju tri puta postaje fasikom (griješnikom) i njegov vilajet (starateljstvo, tj. odluku o udavanju ćerke) nad njom postaje neispravan.” Još su rekli: “Čak štaviše nije ispravno da bude imam u narodu – ovo je govor nekih učenjaka – i ne prima se svjedočenje od njega jer je fasik (griješnik).

Ako svoju ćerku spriječi jednom da se uda za onoga ko je od njega zaprosi i ovo jedno sprečavanje ništi njegovo starateljstvo nad svojom ćerkom, što znači da će se potražiti drugi staratelj koji će je udati svejedno otac se sa tim slagao ili ne.

Primjer ovome je: Ima čovjek ćerku koja je navršila dvadest godina i nakon toga je zaprosi mladić koji joj je dostatan u vjeri, ponašanju (ahlaku) i imetku i u svim drugim stanjima i on (otac ) odbije da je uda za njega. Njegova ćerka mu kaže: Oče, udaj me, a on odbije da je uda.

Kažemo: udaće je njen brat, a ako odbije da je uda iz straha od svog oca, udaće je njen amidža, pa ako odbije da je uda amidža zbog straha od svog brata, a zatim odbije cijela porodica da je uda – udaće je kadija (imam).

Ne treba da žene ostaju neudavane zbog tvrdoglavosti ovakvih staratelja koji se ne boje Allaha.

Pričala mi je osoba u koju ima povjerenja sljedeći događaj:

Neki čovjek je sprečavao svoje ćerke od udaje. Jedna od njih se razboljela od tuge ili neke druge bolesti čiju uzrok zna samo Allah. Kada joj je došao smrtni čas, a kod nje su bile prisutne žene, rekla je: “Prenesite mom ocu selam od mene i recite mu da ću mu biti parničar na Sudnjem danu, uskratio mi je mladost i porod (time što je odbio da je uda), biću mu parničar na Sudnjem danu.’’ Tako mi Allaha ovo su velike, velike riječi i svaki onaj koji spriječava svoje ćerke da ih udaje za one momke koji su im dostojni u vjeri, ponašanju, imetku i uz to one hoće udaju za njih, ide ka sličnom toku i on je griješan.

Kao što sam rekao: Zaista su učenjaci rekli ako spriječi udaju ćerke tri puta zaprošene od tri prosca koji su joj dostatni takav otac postaje griješnik, nema pravo na njeno starateljstvo (mislimo na odluku o njenoj udaji), ne prima se od njega svjedočenje i ne može biti imam ljudima u nekoj od džamija. Ovako su rekli neki učenjaci. Stvar je zaista ozbiljna. Šta znaš, može se desiti da ovakvu djevojku koju otac sprječava da se uda nagovori šejtan da svoju starst zadovolji na način na koji Allah nije dozvolio, ne možeš biti siguran da se to nemože desiti.

Odgovorio: šejh Ibn Usejmin
Izvor: http://binothaimeen.net/content/13464
Prevod: M