Naslovnica Teharet - čistoća Abdest - obredno čišćenje Šta kvari abdest

Šta kvari abdest

2079
Abdest česma

Sljedeće radnje će pokvariti abdest:

1 Sve što izađe na analne otvore (prednji i zadnji): mokraća, izmet, vjetar, zatim sperma, vedijja i mezija (vedijja je sluz /sekret prostate/ koja se ponekada pojavljuje poslije napornog mokrenja, a mezija je sluz koja kod muškarca i kod žene izlazi prilikom nadražaja i nije potrebno iza njih se kupati, ali je potrebno oprati tragove vedijje i mezijje sa tijela i odjeće jer su nečisti. Ako se posumnja u puštanje vjetra, to ne utiče na valjanost abdesta osim u slučaju da se čuje zvuk ili osjeti miris.

2 Duboki san pri kome se izgubi svijest, osim u slučaju da se zaspi u takvom položaju, pri kome uopće nije moguće da čovjek izgubi abdest. Prenosi se od Enesa Ibn Malika gdje kaže da su ashabi Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, iščekivali jaciju, pa bi im glave popadale (pridrijemali bi), a zatim bi klanjali i ne bi se abdestili. (Hadis je sahih, Ebu Davud, 200)

Ispravno je da samo duboki san kvari abdest, a granica između dubokog i lahkog sna je buđenje prilikom ispuštanja vjetra ili ako bi mu ispalo nešto što drži u ruci i to se primijeti, a Allah najbolje zna.

3 Gubljenje svijesti bez obzira da li se radilo o padanju u nesvijest, pijanstvu ili ludilu, jer osoba kojoj je svijest poremećena nije sigurna da nije izgubila abdest.

4 Dodirivanje polnog organa direktno dlanom ili prstima ruke, jer je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Neka onaj ko dodirne svoj polni organ ne klanja sve dok ponovo ne uzme abdest.” (Hadis je sahih, Et-Tirmizi, 82)

5 Strastveno dodirivanje žene prema jačem (radžih) mišljenju je da ne kvari abdest ukoliko ne dođe do izlučivanja mezijja zbog uzbuđivanja. Dokaz za ovaj stav je hadis Aiše,
radijallahu anha, da ju je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, poljubio, a poslije nije uzimao abdest.

Od Aiše, radijallahu anha, prenosi se da je kazala da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, poljubio jednu od svojih žena pa je izašao na namaz i nije se abdestio. Urve Ibn Zubejr (njen sestrić) je rekao: ”Ko je ta ako nisi ti”? Pa se ona, radijallahu anha, nasmijala. (Hadis je sahih, Ebu Davud, 189)


Izvor: knjiga Namaz u islamu
Obrada i naslov: Menhedž