Naslovnica Islam Greške klanjača u namazu (četvrti dio)

Greške klanjača u namazu (četvrti dio)

1387
Greške klanjača u namazu

Šesnaesta greška: Učestalo kašnjenje na početnom tekbiru.
Ispravno: Treba doći u džamiju prije početnog tekbira, kako bi muktedija imao vremena da klanja tehijjetul-mesdžid, ili pritvrđene sunete, ili da pročita nešto iz Kur'ana, i da stigne na početni tekbir, jer je u tome veliki hajr i dokaz za njegovo iskreno vjerovanje i voljenje namaza. Što se pak tiče učestalog kašnjenja to nije lijepo, zato što je u tome lijenost spram namaza i gubljenje mnogih dobara. Također, prolaskom vremena možda će početi da kasni i na prvi rekat, možda čak i na drugi, a upravo je ovo to što šejtan želi i na čemu radi kod onih slabijeg imana kako bi im uskratio veliki hajr.

Sedamnaesta greška: Kada neki klanjači stanu u saff, radi namaza, pored svoje braće, oni spajaju svoja stopala sa njihovim stopalima i smatraju da je to ono što se cilja sa upotpunjavanjem i ravnjanjem saffova.
Ispravno: Ravnjanje saffova biva time što će klanjači međusobno spojiti i paralelno poravnjati svoja ramena i svoje članke (iznad stopala), a ne ravnjanjem stopala samo kako to mnogi danas čine.

Osamnaesta greška: Pomjeranje kažiprsta na kijamu (stajanju u namazu) kada imam uči ajete koji kazuju o Allahovoj veličini i veličanstvenosti, ili o nekom od Njegovih svojstava.
Ispravno: U jasnom ispravnom i pritvrđenom sunnetu je došlo ono što pojašnjava da pomjeranje kažiprsta biva samo na tešehhudu, i svako mjesto mimo tešehhuda nije propisano da se na njemu pomjera kažiprst, a posebno kada je kijam u pitanju.
Neki učenjaci spominju da pomjeranje kažiprsta, pored tešehhuda, biva u još jednoj situaciji, a to je prilikom kratkog sjedenja između dvije sedžde, iako lično nisam naišao na sahih hadis po ovom pitanju.

Devetnaesta greška: Staviti desnu šaku preko lijeve, zatim obje nasloniti iznad prsa, tj. skoro do samog vrata.
Ispravno: Držanje desne šake preko lijeve biva na prsima. A što se tiče njihovo držanje odmah ispod vrata to se ne treba činiti, jer je u tome pretjerivanje.

Dvadeseta greška: Neki klanjači kada klanjaju sabah namaz, a posebno tokom ramazana, oni se naslanjaju na stubove koji su iza njih, i oni tako stoje sve dok imam ne ode na ruku’.
Ispravno: Ne oslanjati se na stubove. Neki učenjaci spominju da ovo nije dozvoljeno, i da se ovakvo stajanje ne smatra ispravnim kijamom.

Izvor: „El-Kavlul-mubin fi ma'rifeti ma jehummu el-musallin“
Prijevod sa arapskog: Menhedz.com