Naslovnica Fetve Kada žena postane neposlušna

Kada žena postane neposlušna

3348
zena, brak, problemi, neposluh

Pitanje: Kakav je pogled vjere na to (neposlušnost žene) i kakav je Allahov propis po tom pitanju? Šta može muž da učini pored tolikog inata i prelaženja svih granica normale, da li će joj dati razvod braka?

dekorativna linija

Odgovor: Kažem, tražeći pomoć od Allaha subhanehu ve te'ala:

Ako žena nije pokorna svom mužu u onome u čemu je obavezna da mu se pokorava, onda je ona griješna, a posebno ako ustrajava na tome bez da razmišlja o njegovom zadovoljstvu ili srdžbi. Ili, čak, ne razmišlja o tome da li bi to moglo prouzrokovati razvod braka.

Na mužu je, u ovakvom stanju, da ne požuruje sa razvodom braka, nego da pokuša izgladiti situaciju onoliko koliko je moguće. Jer, moguće je je da se njena neposlušnost izliječi… U ovom slučaju on neće preći preko onoga što je šerijatski postavljeno kao postulat. Allah subhanehu ve te'ala kaže:

“Muškarci su nadređeni ženama zato što ih je Allah odlikovao jedne nad drugima i zato što oni troše imetke svoje. Zbog toga su čestite žene poslušne i, za vrijeme muževljeva odsustva, čuvaju ono što je Allah odredio da se čuva. One čije neposlušnosti se pribojavate vi posavjetujte, a onda napustite postelje njihove, pa ih i udarite! Ako vam postanu poslušne, protiv njih ništa ne činite! Allah je, doista, uzvišen i velik!”

(En Nisa, 34)

Ono što je obaveza mužu jeste savjetovanje… da se o nesuglasicama koje su se pojavile između njega i njegove supruge trudi doći do rješenja primajući savjet od učenih, kao i traženja smjernica od onih koji imaju iskustva…

On neće izgubiti samokontrolu i neće prestati da razgovara sa njom s vremena na vrijeme. Može se desiti da je on napravio grešku kada smatra sebe žrtvom… Zbog toga je Allah subhanehu ve te'ala ukazao na traženje presude kod treće strane kada dođe do bračnih nesuglasica. Jer, ponekad, onaj ko gleda sa strane može lakše primjetiti određene činjenice i pristupiti liječenju problema prije nego što to može neko od ove dvije strane koje se spore.

Allah subhanehu ve te'ala kaže: “Ko se bude zalagao za dobro, i on će imati udio u tome, a ko se bude za zlo zalagao, i on će imati udio u tome! A Allah nad svakom stvari bdije!” (En Nisa, 85)

Toliko, molim Allaha da svima nama podari uspjeh, da nas zaštiti od zablude i nestabilnosti u vjeri, da poboljša naše međusobne odnose, da spoji naša srca, da nas uputi prema onome u čemu je naše dobro i Njegovo zadovoljstvo!

Neka je selam i salavat na Njegovog Poslanika, njegovu porodicu i sve ashabe!

 

Odgovorio: Dr. Ahmed Nedžib
Izvor: Saaid.net
Obrada: Menhedž