Naslovnica Fetve Klanjanje namaza iza imama koji griješi u Fatihi

Klanjanje namaza iza imama koji griješi u Fatihi

568

Pitanje: Da li mi je dozvoljeno da izostavim namaz u džematu zato što imam uči loše Kur'an? Pogotovo kade se uzme u obzir da pravi jasne greške u Fatihi. Ukoliko namaz za njim nije ispravan, da li ćemo klanjati za njim pa potom sami ponoviti namaz iz bojazni zbog fitne?

Odgovor:

Prva stvar: Namaz u džematu je fardi ajn svakom muškarcu i nije dozvoljeno izostati iz džemata osim zbog valjanog šerijatskog razloga.

Druga stvar: Onaj ko griješi u Fatihi greškom koja mijenja značenje Fatihe, poput toga da umjesto IjjaKE nabudu prouči IjjaKI (ijjaki se odnosi na ženski rod), ili pak izostavi kakav harf, ili ga zamijeni drugim harfom, nije dozvoljeno da takav bude imam osim onima koji su poput njega.

Što se, pak, tiče onoga ko griješi greškom koja ne mijenja značenje, poput onoga ko prouči Elhamdulillahi RABBEL ili RABBUL alemin, namaz iza njega je dozvoljen. S tim što je namaz iza onoga ko uči Fatihu bez takvih grešaka preči i bolji.

Treća stvar: Obaveza je takvog imama poučiti i upozoriti na greške koje pravi jer je učenje Fatihe od ruknova namaza. Ukoliko se odazove i popravi svoje učenje onda hvala Allahu, u suprotnom treba obavijestiti nadležne organe kako bi bio smijenjen i umjesto njega postaviti drugog imama koji uči ispravno.

Stalna komisija za fetve je upitana o imamu koji ne uči ispravno, da li je bolje klanjati posebno ili klanjati iza njega, pa su odgovorili: „Kada želiš da klanjaš onda nastoj da klanjaš iza imama koji uči ispravno. Kada vidiš da imam ne uči ispravno i pravi velike greške u Fatihi, poput toga da umjesto IjjaKE nabudu prouči IjjaKI, ili umjesto ENAMTE (kojima SI podario blagodat) prouči ENAMTU (kojima SAM podario blagodat), onda nije dozvoljeno klanjati za njim. Obaveza je upozoriti takvog imama pa ako se odazove onda hvala Allahu, u suprotnom obaveza ti je obavijestiti nadležne organe kako bi bio smijenjen i umjesto njega postavljen drugi imam koji je bolji od njega.“ Fetava Ledžne, 7/348.

Šejh Usejmin, rahimehullah kaže: „Ako imam griješi tako da se mijenja značenje prilikom učenja Fatihe ili drugih ajeta, onda nije dozvoljeno klanjati za tim imamom, a klanjači u tom mesdžidu (džamiji) dužni su obavijestiti odgovorne za mesdžide da se taj imam ispravi u učenju ili da se zamijeni. Neprihvatljivo je da muslimane u najvećem temelju vjere nakon šehadeta predvodi imam koji ne umije ispravno proučiti ono što je u namazu obavezno. Onaj ko ga postavi za imama, taj je grešan. Grešan je prema Allahu jer je na tu poziciju imenovao nekog ko nije kompetentan i grešan je prema klanjačima, jer ih je doveo u neugodnost što za njim klanjaju i otežao im ako budu prinuđeni odlaziti u drugi mesdžid koji je udaljeniji od njega.” Fetava Nur ala derb, 15/182.

Četvrta stvar: Nije ispravno da klanjate za tim imamom a da potom ponavljate namaz jer on u Fatihi pravi greške koje mijenjaju značenje, jer namaz za njim, sa pomenutim greškama, nije dozvoljen, ni namaz u kojem se uči na glas ni namaz u kojem se uči u sebi. Vaše klanjanje iza takvog imama bi značilo odobravanje njegovog imameta (predvodništva u namazu) što može biti sebeb da se drugi povode za vama. To je loše djelo kojeg treba izmijeniti, a ne odobravati.

Stoga vam je obaveza da ga poučite i posavjetujete na lijep način. Ako se odazove onda je to ono što se traži, u suprotnom trebaju se obavijestiti nadležni. Ukoliko ništa od toga ne uspije onda vam je obaveza obavijestiti ljude da namaz iza njega nije ispravan i potom ostaviti namaz iza njega i klanjati ga u drugom mesdžidu u kojem imam uči ispravno Fatihu a i druge ajete.

Šejh Salih Fevzan kaže: „Što se tiče vašeg odvajanja od mesdžida ne vidim to opravdanim osim ako imam griješi greškom koja mijenja značenje, ili je pak imam fasik koji čini velike grijehe.“ Munteka min fetava Fevzan, 29/80.

Nije vam dozvoljeno da ostavite namaz u džematu u potpunosti i klanjate sami u svojim kućama zbog obaveze obavljanja namaza u džematu u Allahovim kućama.

Odgovorio: Muhammed Salih el Munedžid
Izvor: https://islamqa.info