Naslovnica Savremeni učenjaci Abdul-Aziz bin Baz Propis onoga ko vrijeđa vjeru i da li se nad njim vrši...

Propis onoga ko vrijeđa vjeru i da li se nad njim vrši smrtna kazna ako se pokaje?

285
Fetve iz akide

Pitanje: Postoji osoba koja je neznalica po pitanju vjere i koja psuje i vrijeđa vjeru, pa kakav je njegov propis i šta treba da uradi kada spozna svoju grešku?

dekorativna linija

Odgovor:

Hvala Allahu;

Vrijeđanje i psovanje vjere je djelo velikog nevjerstva i smatra se otpadništvom od islama, ukoliko musliman psuje vjeru, smatra je nepotpunom ili se izigrava sa njom.

Allah Uzvišeni veli: Reci: Zar se niste Allahu i riječima Njegovim i Poslaniku Njegovu rugali? Ne ispričavajte se! Jasno je da ste nevjernici, a tvrdili ste da ste vjernici. (Et-Tevbe, 65-66.)

Islamski učenjaci su jednoglasni da je nevjernik i otpadnik od vjere svako ko psuje vjeru, smatra je nepotpunom, ili vrijeđa Poslanika, umanjuje mu vrijednost i izigrava se sa njim. Takvoj osobi je život bezvrijedan, a njegov imetak je dozvoljen, te se od nje traži da se pokaje, i ukoliko to ne učini, kažnjava se smrtnom kaznom.

Neki učenjaci vele: „Njegovo pokajanje se od strane islamske vlasi ne prihvata, nego se i pored toga kažnjava smrću. Međutim, odabrano mišljenje je da se od njega traži pokajanje i povratak vjeri, ali ako islamska vlast i odluči da ga kazni smrću, kako bi se time zastrašili drugi, nije sporno.

Kada je riječ o njegovom pokajanju Allahu, ono je ispravno, ako bude iskreno, pa makar ga nakon toga islamski vladar i sankcionisao smrću s ciljem davanja do znanja ljudima kako se ne bi smjeli poigravati sa vjerom i olahko je shvatati.

Dakle, vrijeđanje vjere, i njeno omalovažavanje, te vrijeđanje Poslanika i ismijavanje sa njim je djelo odmetništva od islama, po koncenzusu islamskih učenjaka.

Onaj ko to učini, treba da se pokaje, i biće mu taj grijeh oprošten, a njegovo kažnjavanje smrtnom kaznom je pitanje u vezi kojeg islamski učenjaci nemaju jednoglasan stav, kao što smo to već spomenuli.“

horizontalna linija

Autor: Ibn Baz, rahimehullah, Fetava Nurun ala-d-derb, 1/105.
Izvor originala: IslamQA
Izvor prevoda: Islamhouse