Naslovnica Islam Poziv u islam Poučna kazivanja iz hadisa Vjerovjesnika: Spas pomoću dobrih djela

Poučna kazivanja iz hadisa Vjerovjesnika: Spas pomoću dobrih djela

520
poucna kazivanja

Prvo kazivanje: Spas pomoću dobrih djela

Pričao nam je Ebu-Jeman, njega obavijestio Šu'ajb, prenoseći od Zuhrija, a ovome saopćio Salim b. Abdullah da je Abdullah b. Omer, radijallahu anhwna, rekao:

– Čuo sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kako kaže:

„Krenula su na put tri čovjeka, od onog (naroda) koji je bio prije vas, i sklonili se na konak u jednu špilju. Kada su u nju ušli, svalila se s brda jedna stijena i zatvorila im špilju, pa su rekli: ‘Ne možete se spasiti iz ove špilje, osim da molite Allaha u ime najboljih vaših djela!'“ Potom je jedan od njih rekao: ‘Bože moj, imao sam stare iznemogle roditelje i prije njih nisam davao večeru (mliječni napitak) ni ukućanima, a ni posluzi. Jednog dana otišao sam nekim poslom. Vratio sam se uvečer, kada su oni bili pospali. Ja sam im ipak namuzao mlijeko za večeru, našao ih kako spavaju i nisam htio dati večeru prije njih ni ukućanima ni posluzi. Ostao sam sa čašom u ruci čekajući da se oni probude, toliko dugo daje i zora osvanula. Tada su se probudili i popili svoje mlijeko. Bože moj, ako sam ja to radio samo radi Tebe, otkloni od nas ovo u čemu smo (ovu stijenu).’ Tada se ona – rekao je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, nešto odmakla, ali oni nisu mogli izaći.

Drugi je rekao: ‘Allahu moj, imao sam amidžičnu meni dražu od svega svijeta i htio sam je pridobiti, ali se ona sustezaše od mene. Kasnije joj je nastupila jedna veoma gladna godina, pa mi je došla i ja sam joj dao 120 dinara (zlatnika), s tim, da mi se prepusti. Ona je to učinila i kada sam nad njom bio u neograničenoj mogućnosti, ona je rekla: ‘Ne dozvoljavam ti da raskineš opnu nevinosti (himen) osim s legalnim pravom na to (vjenčanjem).’ Ja sam se ustegnuo da je obljubim bojeći se grijeha, pa sam je ostavio, a ona mi je bila draža od cijelog svijeta i zlato koje sam joj dao, ostavio sam (joj). Bože moj, ako sam ja to učinio samo radi Tebe, oslobodi nas ovoga u čemu smo!’

Potom se stijena rastupila – rekao je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem – ali oni nisu mogli još izaći iz špilje.

Treći je rekao: ‘Bože moj, ja sam unajmio nekoliko radnika i dao sam im njihove zarade, osim jednom radniku koji je ono što je imao (zarađeno) ostavio i otišao. Ja sam njegovu zaradu oplođavao tako da se od nje umnožila mnoga imovina. On mi je poslije dužeg vremena došao i rekao: ‘Božiji robe, daj mi moju zaradu!’ Ja sam mu kazao: ‘Sve ono što vidiš deva, goveda, brava i robova jeste od tvoje zarade.’

– Božiji robe – rekao je on – ne izigravaj se sa mnom!

– Ne izigravam se s tobom – rekao sam. Tada je on to sve uzeo i otjerao, ne ostavivši ništa od toga. Allahu moj, ako sam ja to radio samo radi Tebe, otvori nam ovo u čemu smo!’ Tada se stijena otvorila, pa su oni izašli i otišli.“1 Hadis je vjerodostojan.

Od koristi ovog kazivanja:

Prva korist: znaj za Allaha u blagostanju, i On Uzvišeni će za tebe znati (tj. pomoći ti) kada nastupe tjeskobe.

Druga korist: dozvoljeno je upućivati dovu u ime dobrih djela, poput dobročinstva prema roditeljima, bježanja od zinaluka, i čuvanja emaneta.

Treća korist: dobro i zdravo društvo pomaže u činjenju dobra, a to se vidi iz njihovog međusobnog razgovora: „Ne možete se spasiti iz ove špilje, osim da molite Allaha u ime najboljih vaših djela!“.

Četvrta korist: veliki stepen dobročinstva prema roditeljima, i davanje prednosti istom nad svojim djetetom i suprugom.

Peta korist: dobročinstvo prema roditeljima biva još potrebnije i važnije kada oni ostare.

Šesta korist: djelo neće biti primljeno osim ako je iskreno radi Allaha samo.

Sedma korist: udaljavanje od zinaluka rezultira hajrom, kao što je to potvrdio i sam Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: „Ko nešto bude ostavio Allaha radi, On Uzvišeni će mu to nadomijestiti boljim.“2

Osma korist: važnost čuvanja emaneta i kako je Uzvišeni Allah sebebom toga uklonio stijenu.


Autor: ‘Isam Eš-Šaji'a
Iz knjige: “Selasune kissatin bilisani Muhammedin” (8 str.)
Sva kazivanja na linku ovdje.

Bilješke:

1 El-Buhari (2272).
2 Ez-Zuhd od Abdullaha ibn El-Mubareka.