Naslovnica Hadis Komentar hadisa Sedmi Poslanikov vasijjet: Ukoliko stanovnike nekog mjesta zahvati epidemija (el-mevt), a ti...

Sedmi Poslanikov vasijjet: Ukoliko stanovnike nekog mjesta zahvati epidemija (el-mevt), a ti se na tom mjestu zatekneš, ne napuštaj ga

211
Vasijet oporuka

Sedmi Poslanikov vasijjet

“Ukoliko stanovnike nekog mjesta zahvati epidemija (el-mevt), a ti se na tom mjestu zatekneš, ne napuštaj ga.”

Mevt se u ovom hadisu odnosi na epidemiju, kugu, koleru. U predaji koju je zabilježio imam Ahmed riječ el-mevt došla je u formi “mutan”, što označava epidemiju velikih razmjera.

Zabrana napuštanja mjesta koje je zahvaćeno epidemijom kolere, bježeći od nje, kao i zabrana ulaska u to mjesto došla je od Allahovog poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem.

I zaista, Muaz ibn Džebel, radijallahu anhu, umro je od kolere “el-emvas”, osamnaeste godine po Hidžri. Ukopan je u mjestu El-Gor.

U dva Sahiha zabilježen je hadis od Abdullaha ibn Abbasa, radijallahu anhuma, u kojem stoji da se Omer ibn el-Hattab, radijallahu anhu, uputio prema Šamu, pa kada je stigao do mjesta Serg, susreo se s predstavnicima vojske, Ebu Ubejdom el-Džerrahom i njegovim pratiocima, koji ga obavijestiše o koleri koja je zahvatila neka područja u Šamu. Ibn Abbas dalje pripovijeda: “Omer mi tada reče: ‘Sazovi mi prve muhadžire.’ Ja sam ih pozvao, i on ih obavijesti o epidemiji i zatraži njihove savjete i mišljenja, međutim njihova mišljenja o ovom pitanju bijahu različita. Poslije njih Omer pozva ugledne ensarije koji također nisu imali jedinstven stav, sve dok se nije pojavio Abdur-Rahman ibn Avf, radijallahu anhu, koji je do tada bio odsutan zbog svojih nekih poslova. On reče: ‘Ja zaista posjedujem znanje o tom pitanju, jer sam čuo Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je rekao: ‘Kada čujete za koleru u nekom mjestu, nemojte tamo ići, a ako kolera zavlada u vašem mjestu, ne napuštajte ga, bježeći od nje.’” (El-Buhari 10/153, Muslim 2219)

U dva Sahiha, također, zabilježen je hadis koji prenosi Usama ibn Zejd, radijallahu anhu, od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, gdje stoji da je rekao: „Ako čujete da se u mjestu pojavila kolera, ne idite tamo, a ako ste se već zatekli u tom mjestu, ne izlazite iz njega.” (Prenose ga El-Buhari, 10/150, Muslim, 2218)

Omer, radijallahu anhu, zahvali Allahu na ovoj vijesti i odluči da se vrati.

Iz knjige “Vasijjeti Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem”, ostali vasijeti ovdje
Autor: muhaddis Abdul-Kadir el-Arnaut
Obrada i naslov: Menhedž