Naslovnica Savremeni učenjaci Muhammed b. Salih el-Munedždžid Deset stvari koje su lijek za sihr i džinnska oboljenja

Deset stvari koje su lijek za sihr i džinnska oboljenja

5474
Musliman uči Kur'an u džamiji

Jedna djevojka je poticala iz dobre i vjeri odane porodice. Međutim, žena njenog brata se je bavila sihrom i crnom magijom. Nakon što su se njih dvije posvađale, snaha je napravila djevojci sihr kako se ne bi mogla udati i kako bi odbila svakog prosca. To je trajalo duže vrijeme i djevojci je propalo mnogo bračnih prilika. Učena joj je i šerijatska rukja, nakon čega su postalo jasno vidljivi znaci oboljenja.

Neko vrijeme je liječena, ali bez ikakvog uspjeha. Svaki put kad bi pomislila da je problem riješen, iznenada bi se stanje pogoršalo, i ona bi počela ponovo da pati i od brige, stresa i depresije. Čitave dane i noći je provodila u muci i strahu…

Počela se je pitati kakvi su to ljudi u stanju da mrze druge bez ikakvog razloga, pa da ih tako povrijede? Svoj problem je povjerila jednom stručnjaku koji joj je rekao: „Postoje 10 stvari koje ako budeš praktikovala, tvoj problem neće dugo potrajati, uz Allahovu pomoć.” Rekla je: „Bit ću strpljiva i dat ću sve od sebe, uz Allahovu pomoć.“

Tada joj je on napisao 10 stvari kojih se je čvrsto pridržavala (obavljanje 5 vakata namaza se podrazumijeva kao obaveza).

Tih 10 stvari su:

1. Uči i slušaj Kur'an svakodnevno, koliko god si u stanju.

2. Čini dovu tokom zadnje trećine noći, moleći Allaha da ti podari lijek i izlaz.

3. Čini dovu u vremenima kada se ona ne odbija, poput dove na sedždi, između ezana i ikameta, i prije predavanja selama na namazu.

4. Obavezno uči jutarnji i večernji zikr, čak i tokom hajza (tekst i audio ovog zikra pogledaj ovdje, op.M).

5. Praktikuj dove u raznim prilikama, poput dove prilikom ulaska i izlaska iz kuće, prije i nakon boravka u toaletu, prije i poslije spavanja, i u raznim drugim prilikama. Ove se dove mogu naći u veoma korisnoj zbirki dova Hisnu-l-Muslim (Zaštita svakog muslimana).

6. Kloni se griješenje i nepokornosti. Izbjegavaj djela i mjesta zbog kojih možeš zaboraviti na Allaha, azze we dželle jer takve prilike iskorištavaju šejtani zaokupljajući strastima i prohtjevima duše nemarnih.

7. Nastoj da pomažeš ljudima u nevolji i kojima je pomoć potrebna, u nadi da će zbog toga i tebi Allah olakšati. Ukoliko osoba pomogne svog brata ili sestru u islamu, i njoj će Allah pomoći, a ako od nje otkloni kakvu poteškoću, i Allah će od dobročinitelja otkloniti problem.

8. Čini dovu za one koji su u nevolji, moleći se Allahu da im olakša, jer će zbog toga djela meleki doviti za tebe.

9. Mnogo čini istigfar i pokaj se za grijehe.

10. Što više uči dovu koja se uči kad je osoba u problemima, poput: La ilahe ille-l-Lahu-l-azimu-l-halimu, la ilahe ille-l-Lahu Rabbu-l-Aršil-azimi, la ilahe ille-l-Lahu Rabbu-s-Semavati ve Rabbu-l-Erdi ve Rabbu-l- Arši-l-kerim

Nakon mjesec dana pridržavanja ovih smjernica, Allah je izliječio djevojku. Samo nekoliko dana kasnije došao je prosac i ona je stupila u brak. Sada ima tri sina i živi mirnim i stabilnim životom.

Slučaj žene koja je zbog sihra četiri puta imala pobačaj:

Jedna djevojka je bila rodom iz porodice koja nije bila posvećena vjeri. Udala se za mladića koji imao samo osnovna znanja o islamu. Nakon par mjeseci braka zatrudnila je, da bi ubrzo došlo do pobačaja. Ona i njen muž su duboko patili, ali je nakon par mjeseci ponovo zatrudnjela. I ta je trudnoća potrajala par mjeseci, ali je opet završena pobačajem. Bol je ovaj put postao još jači i teži. Otišli su doktoru koji je postavio dijagnozu. Tokom treće trudnoće, žena je koristila i lijekove koji su trebali spriječiti pobačaj, ali nakon samo mjesec dana opet je pobacila plod. Do tada su već bol i patnja bili skoro neizdrživi. Izgubili su povjerenje u tog doktora, i otišli jednom drugom specijalisti. Ali i ovaj put se je sve ponovilo, i žena je četvri put pobacila.

Počeli su tragati za lijekom, sve dok nisu došli do jednog učača rukji. Rekao im je: „Napravljen je jak sihr, i potrebno je duže vremena i više puta da dođete.“ Tako je i urađeno, ali bez nekog pomaka. Nekoliko su puta pokušavali s liječenjem, ali svaki puta bi se sihr povratio. Njihove živote je prekrila tama očajanja i svaka sreća je nestala. Žena je pala u depresiju i malo je nedostajalo da se razvedu. Tada je, Allahovim određenjem, suprug upoznao jednog tragaoca za šerijatskim znanjem koji je rekao: „Zar ne želiš da te uputim na ono što je najbolje za tvoje dunjalučke i ahiretske potrebe?“ „Svakako, za tim i tragam.“

Tada im je napisao nešto slično 10 tačaka koje su prethodno spomenute, i njegova žena i on su se toga pridržavali. Allah im je olakšao i otklonio od njih tegobu, i poklonio im prelijepu kćerkicu.

Žene iz ova dva slučaja su prošle kroz velika iskušenja, a jedna je čak četvoro djece izgubila zbog bolesti. Na kraju, njihova nesreća se je pretvorila u velike blagodati.

Žena iz drugog slučaja je odgađala namaz skoro do isteka vremena, ali je sebebom bolesti počela klanjati redovno. Slušala je muziku i gledala sapunice na TV-u i razvratne filmove, ali njen suprug i ona to više ne rade. Niti ona ni njen muž nisu obavljali noćni namaz niti su učili Kur'an, niti su čitali islamske knjige, niti postili nafilu, ali sada rade sve to. Premda su njihovi problemi nestali, osjetili su slast pokornosti i ibadeta, pa su odlučili da im to bude način života do smrti.

Da, ove žene su pretrpjele velike teškoće, ali su njihovi problemi bili uzrok njihovog uspona u pogledu dunjaluka i ahireta.

Izvor: IslamQA
Slučajeve prenosi: šejh Muhammed Salih El-Munedždžid