Naslovnica Fetve Dovođenje male djece u džamiju (mesdžid)

Dovođenje male djece u džamiju (mesdžid)

746
Djeca u džamiji

Pitanje: Da li je čovjeku dozvoljeno da sa sobom vodi u mesdžid (džamiju) svoju malu djecu koja imaju manje od četiri godine?

Odgovor:

Djeca koja imaju manje od četiri godine u većini slučajeva ne znaju lijepo da klanjaju zbog toga što još ne raspoznavaju i razlikuju stvari, a najčešće tek od sedme godine djeca ulaze u period raspoznavanja i razlikovanja stvari (temjiz).

Sedam godina kod djece je period za koji je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naredio roditeljima da u tom periodu počnu naređivati djeci obavljanje namaza. Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: „Naređujte svojoj djeci da obavljaju namaz kada napune sedam godina.“

U tom slučaju, ovaj roditelj ne bi trebao svoju djecu voditi u mesdžid jer ne znaju dobro da klanjaju, osim u slučaju da nema ko da mu čuva dijete kući pa ga povede sa sobom pod uslovom da ne ometa klanjače. Ali, ako će to dijete ometati klanjače onda neka ne dolazi sa njim u mesdžid. A ako roditelj mora da ostane kući zbog djeteta, onda neka ostane kući i u tom slučaju će biti opravdan što izostavlja namaz u džematu, jer mora da ostane kući iz opravdanog razloga, a to je čuvanje svog malog djeteta.

Autor: šejh Muhammed Salih el-Usejmin
Izvor: Medžu’ul fetava “Nurun ‘alel-derbi”, Propisi o mesdžidima
Prevod: Nuh Mustafa
Obrada: Menhedž