Naslovnica Savremeni učenjaci Muhammed b. Salih el-Munedždžid Izgradnja doma || 16. savjet: Precizno i detaljno praćenje stanja ukućana

Izgradnja doma || 16. savjet: Precizno i detaljno praćenje stanja ukućana

356
odgoj djece

– Ko su drugovi tvoje djece?
– Da li si ih još prije sreo, da li ih poznaješ?
– Šta tvoja djeca sa njima donose s vana?
– Gdje tvoja kćerka odlazi, i s kim?

Neki očevi ne znaju da njihova djeca posjeduju i čuvaju nepristojne fotografije, bezobrazne filmove, a možda čak i narkotike! Ima očeva koji ne znaju da im kćerke zajedno sa služavkama odlaze na pijace, pa traže od njih da čekaju zajedno sa ličnim šoferima, a zatim one same odlaze kako bi se sastale sa nekim od šejtana (tj. momaka). Druga, pak, odlazi kako bi konzumirala duhan i nargilu kod svoje drugarice koja se poigrava s njom!

Ti očevi koji zanemaruju svoju djecu neće biti pošteđeni prisustva (odgovornosti, op.M) na Danu velikom, niti će moći pobjeći od strahota Sudenjaga dana. Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem:

„Uistinu, svakog pastira Uzvišeni Allah će pitati o onome što mu je dao na čuvanje; da li je to čuvao, ili, pak, protraćio?! Čak će čovjek biti pitan o svojim ukućanima!“ (Ibn Hibban u „Es-Sahih“, 4570, a Albani ga je ocijenio vjerodostojnim u „Sahihul-džemi'a“, 1774)

Ovdje imamo važnih tačaka:

• Nadgledanje treba biti skriveno i tajno
• Ne, atmosferi zastrašivanja
• Djeca ne smiju osjetiti gubljenje povjerenja
• Kod savjetovanja ili eventulanog sankcionisanja treba voditi računa o uzrastu djece, njihovoj sposobnosti rasuđivanja i veličini greške.
• Čuvaj se negativne preciznosti i prebrojavanja uzdisaja!

Neko mi je kazivao da je jedan od očeva na svom kompjuteru držao zaseban folder u kojem je detaljno bilježio svaku grešku koju učine njegova djeca. Pa kada neko dijete počini grešku, on ga pozove i otvori njegov „dosije“ i pokaže mu sve greške koje je do tada uradio!

Kažemo: mi nismo u nekoj poslovnoj firmi, niti je otac melek koji je zadužen za zapisivanje grijeha; i zato ovakav otac treba malo više iščitavati na temu metode islamskog odgoja.

Na drugoj strani, znam određene roditelje koji kategorično odbijaju miješanje u „privatnost i život“ njihove djece, i to dokazuju time da dijete neće biti ubjeđeno da je greška greška, ili grijeh grijeh sve dok ga ne učini, a zatim lično otkrije i spozna grešku! Ovakvo nakaradno i besmisleno ubjeđenje je rezultat utapanja u zapadnjačku filozofiju, i odrastanja na temeljima opće slobode; pa kako je samo nesretna ta dojilja i ružno ono što je ona odgojila!

Od očeva ima i onih koji skroz ispuste uzde svom djetetu, pod izgovorom da se boji da ga ne prisiljava, pa kaže: trebam zadobiti njegovu ljubav ma šta god uradio! Ima i onih koji ni najmanje ne kontrolišu svoje dijete, a razlog je kontra efekat onome što se njima događalo s njihovim roditeljima, ako je bilo neke vrste prekomjerne žestine i neopravdanog pritiska, pa zatim smatra da je obavezan postupati prema svom djetetu suprotno tome kako su prema njemu postupali. A ima i očeva koji u srozavanju i poniženju idu toliko daleko, da čak kažu: pusti sina i kćerku (tj. djecu) neka uživaju u svojoj mladosti onako kako im je volja! Da li ti takvi opće razmišljaju da će ih na Sudnjem danu možda njihova djeca uhvatiti za odjeću i govoriti im: „O oče moj, zašto si me ostavio na grijehu?!“


Autor: šejh Muhammed Salih el-Munedžid
Iz djela “40 savjeta kako popraviti dom”, 61. str, Peto poglavlje: Okupljanja i zasjedanja kod kuće.
Kompletan serijal na linku ovdje.
Prevod i priprema: Menhedž