Naslovnica Islam Islam za početnike Oni koji sebi čine nasilje

Oni koji sebi čine nasilje

336
oni koji sebi cine nasilje

U ovu kategoriju spadaju oni učenici, mladići i djevojke, koji misle da je život igra i zabava, ugađanje tijelu slušanjem muzike i plesanjem, hranom, pićem, spavanjem, putovanjem, ne znajući da će ih Sveznajući Allah pozvati na odgovornost za sve što budu činili.

Tako samo čine sve više i više hrđavih djela, zaboravljajući, s druge strane, da ih prati oko Allahovo, da će sresti Gospodara nebesa i Zemlje.

Zaboravljaju da su oni unuci Halida b. el-Velida, radijallahu anhu, koji je uzdrmao dunjaluk i održao mu vječnu lekciju, kad je uništio višeboštvo na Zemlji radi tevhida.

Zaboravljaju da su potomci Sa'da b. Ebu Vekkasa, radijallahu anhu, koji je, donoseći tekbire uništio prestižnu galeriju u Kisrinom dvorcu, i, kad je bio zaustavljen, samo je proučio ajete: Koliko li ostaviše bašči i izvora, i njiva zasijanih i mjesta pitomih, i blagodati u kojima su se veselili! Tako to bi! I sve to drugom narodu u nasljedstvo dadosmo Mi… (Ed-Duhan, 25-28)

Ne žele imati na umu da su unuci Omera b. el-Hattaba, radijallahu anhu, zbog čijeg bi spomena carevi i vladari padali u nesvijest. Tako mi Boga, velika je nepravda da Omerovi, Halidovi i Sa'dovi potomci budu zaokupljeni frenetičnim koncertima i fanatičnim, besmislenim navijanjem za određenu skupinu ljudi.

Gospodaru, ovaj je ummet ime Tvoje uznio do zvijezda, pa čuvaj potonje generacije kao što si sačuvao prve!

Allahu, oni su potomci onih koji su riječi Tvoje pronijeli po cijelom svijetu! Ko je odgovoran što su potomci ashaba počeli raspusno živjeti?! Žalosno je što čežnudjivo čekaju odmor kako bi mogli poći kud požele, ne obavljati namaz, ne čitati Kur'an, zaboraviti zikrullah i put do džamije. To neophodno ima za rezultat bavljenje časopisima neprimjerena sadržaja i druženje s najvećim prezrenjacima.

Nastavit će se, inšaallah…

Iz knjige „Kako ukrotiti svoje srce
Priprema: Menhedž