Naslovnica Akida Predznak Sudnjeg dana: Pojava raznovrsnih i mnogobrojnih nereda (fitneta)

Predznak Sudnjeg dana: Pojava raznovrsnih i mnogobrojnih nereda (fitneta)

497
POJAVA FITNETA

Ovaj predznak Sudnjeg dana je jedan od znakova koji su se počeli jasnije raspoznavati u ovom našem dobu. Uistinu današnji čovjek se našao u vrtlogu raznih nereda i iskušenja.

Među prvima iskušenjima je gledanja u haram, koji se danonoćno emitira preko satelitskih programa, kroz mnogobrojne printane medije i internet, i preko raznih slika i video klipova koji se šalju mobitelima.

Ko se prođe i sačuva ovakvih i sličnih harama iz strahopoštovanja prema Uzvišenom Allahu, nadoknadit će mu njegov Gospodar imanom čiju će posebnu slast naći u svom srcu.

Drugo iskušenje je oličeno u lahkoći uzimanja haram imetka, putem kamate ili mitom ili prodajom zabranjenih stvari poput alkohola, droge, duhana i sl. Oni koji stječu haram imetak ulaze u red onih kojima Allah ne uslišava dove i obećava im bolnu kaznu.

Odijevanje zabranjenom odjećom, kako muškaraca tako i žena, također predstavlja iskušenje današnjeg vremena.

Sva ova i slična upadanja ljudi u različita iskušenja i fitnet (smutnju) prouzročili su da je bogobojazan i krijeposan čovjek postao iznimka i čudak u svojoj okolini.

Fitnet je inače jednina od riječi fiten, a označava smutnju, iskušenje i ispit, i koristi se za sve što predstavlja pokuđeno.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nam je nagovijestio dolazak ogromnih iskušenja koja će snaći vjernika da neće moći raspoznati istinu od laži, i kako god ga snađe neko od iskušenja, on poviče: “Ovo će me uništiti”, pa potom to iskušenje prestane, a odmah dođe drugo.

Tako nam Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Dočekajte (dobrim) djelima iskušenja koja su poput najmračnijeg dijela noći; čovjek će tada osvanuti kao vjernik, a omrknuti kao nevjernik, i omrknut će kao vjernik, a osvanuti kao nevjernik. Prodavat će svoju vjeru za neznatnu dunjalučku korist.“ (Bilježi imam Muslim)

Značenje hadisa

Hadis podstiče vjernike na činjenje dobrih djela, prije nego što ih bude nemoguće raditi i prije nego što nas zaokupiraju nadolazeća mnogobrojna iskušenja, koja će se slagati jedna na druga, kao što u najmračnijem dijelu noći u kojoj nema Mjeseca bude naslagana tama jedna na drugu.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je nadalje djelimično opisao pogubnost tih iskušenja, pa je spomenuo  da će čovjek osvanuti kao vjernik, a omrknuti kao nevjernik, i obratno, dakle u jednom će danu doživjeti totalnu transformaciju – upravo zbog veličine tih iskušenja.


Iz knjige Kraj svijeta
Autor: Muhammed el Arifi
Priprema i naslov: Menhedž