Naslovnica Fetve Propis klanjanja dženaze pojedinačno

Propis klanjanja dženaze pojedinačno

437
dzenaza namaz

Pitanje: Da li je dozvoljeno klanjati dženazu namaz pojedinačno, tj. da mejitu osoba klanja namaz pa kad ona ode dođe druga i klanja mu i td. Ili ovakav postupak nije dozvoljen?

Odgovor:

Hvala pripada samo Allahu.

Od sunneta je da se mejjitu klanja namaz džematile, zbog postupka Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, njegovih ashaba i prakse svih muslimana nakon toga, ali ako bi i pojedinačno klanjali dženazu ne bi bilo smetnje.

Rekao je En-Nevevi, rahimehullahu: “Dozvoljeno je klanjati dženazu zasebno, ali je sunnet da se klanja džematile, zbog hadisa: Nema muslimana koji preseli i kome nakon toga klanjaju muslimani poređani u tri saffa a da im ne bude uslišano, kao što na to upućuju i drugi poznati vjerodostojni hadisi, kao i koncenzus muslimana, i što džemat bude veći to je bolje…” [kraj citata iz Šerhu-el-Muhezzeb, 5/171]

Došlo je u El-Mevsuatul-fikhije (16/18): “Od hanefija, šafija i hanbelija se tekstualno prenosi da džemat nije uslov da bi dženaza-namaz bio ispravan, nego da je to samo sunnet…, a stav Malikija je da je džemat uslov za ispravnost, kao što je džuma, pa ako bi bilo klanjano bez imama namaz se treba obnoviti sve dok ne istekne vrijeme.” [kraj citata]

Šejh Ibn Usejmin rahimehullahu je odabrao stav većine islamskih učenjaka, pa je rekao u Šerhu-l-Kafi: “Za dženazu nije uslov džemat, pa kada bi klanjali pojedinačno bilo bi ispravno. Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, su ashabi klanjali pojedinačno, zato što im nije bilo drago da uzmu imama pored Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pa su dolazili jedan za drugim, prvo muškarci a zatim žene.”

Rekao je Ibn Abdul-Berr rahimehullahu: “A što se tiče namaza ashaba (Poslaniku sallallahu alejhi ve sellem) pojedinačno to je stvar oko koje je postignut koncenzus među učenjacima sire i prenosioca hadisa, oni se po ovom pitanju ne razilaze.” (Et-Temhid, 24/397)

A Allah najbolje zna.

Izvor: https://islamqa.info/
Prevod: Menhedž