Naslovnica Edeb - Odgoj Kako ćemo ostvariti “la ilahe illallah”

Kako ćemo ostvariti “la ilahe illallah”

680
šehadet La ilahe illallah

Allahov Poslanik salalahu alejhi ve selem je rekao: “Ko kaže da nema drugog boga osim Allaha i uznevjeruje u ono što se obožava mimo Allaha, njegova krv i imetak postaju zaštićeni, a svođenje računa je kod Allaha.” (Muslim)

Ibn Redžeb kaže: “Doista kada srce ostvari značenje la ilahe illallah, vjeruje u to i iskreno je u tome, onda to neminovno prouzrokuje da se u tom srcu duboko ureže obožavanje Allaha uvažavanjem, strahom, bojaznošću, voljenjem, željenjem, veličanjem, oslanjanjem – time se srce ispuni, a iz njega nestaje obožavanje nečeg drugog mimo Njega.

– A kada to bude tako, u srcu neće ostati ljubav, ni želja a ni traganje za ničim osim za onim što On Uzvišeni želi i voli i traži. Na ovaj način će iz srca nestati sve strasti duše i njene želje kao i šejtanske vesvese.

Ko zavoli nešto i pokorava mu se, voli radi njega i mrzi radi njega – to je njegov bog.

Ko bude volio i mrzio samo Allaha radi, prijateljevao i neprijateljevao zbog Njega samo, pa Allah je stvarno njegov bog.

Ko zavoli radi svoje strasti, mrzi zbog nje, prijateljuje i neprijateljuje zbog iste – njegova strast je njegov bog, kao što je rekao Uzvišeni: “Kaži ti Meni, hoćeš li ti biti čuvar onome koji je strast svoju za boga svoga uzeo?”

– Katade je rekao: “To je onaj koji, kad god ga njegov prohtjev na nešto nagovara, on to i uradi; kad god nešto poželi on to sebi i udovolji, a od toga ga ne odvraća niti bogobojaznost niti takvaluk.”

– Rečeno je El-Hasenu: “Zaista neki ljudi govore: ko kaže da nema drugog boga osim Allaha, ući će u Dženet.” El-Hasen je na to rekao: “Ko kaže da nema drugog boga osim Allaha i izvršava njegovo pravo i obavezu ući će u Dženet!”

– Jedna grupa od učenjaka je rekla: “Doista je riječ tevhida sebeb (uzrok) koji obavezuje ulazak u Dženet i spas od vatre, ali on ima svoje šartove: izvršavanje farzova.”

– Prepreka u ostvarivanju tog cilja jeste činjenje velikih grijeha.

– Ovim je pojašnjeno značenje govora Poslanika alejhi selam: “Ko posvjedoči da nema drugog boga osim Allaha, iskreno iz svog srca, Allah će ga zabraniti vatri”- onaj ko uđe u vatru od onih koji su izgovorili ovu riječ, ušao je u vatru zbog nedostatka iskrenosti prilikom izgovaranje ove riječi.

Trag iskrenosti prilikom izgovaranja riječi tevhida

– Ibn Redžeb je rekao: “Doista ova riječ tevhida, ako se bude iskreno izgovorila, očistit će sve osim Allaha u srcu. Ko bude iskren u izgovaranju riječi ‘nema drugog boga osim Allaha’ neće voljeti ništa drugo osim Njega Uzvišenog i neće željeti ništa drugo mimo Njega, neće se bojati nikoga drugog osim Njega i neće se oslanjati osim na Njega. Neće u njemu ostati nikakvog traga od njegovog nefsa i šehve.”

– Kada god u srcu ostane trag nečega drugog mimo Allaha, onda je to zbog nedostatka iskrenosti pri izgovaranju riječi tevhida.


Iz knjige Dersovi odgoja iz hadisa vjerovjesnika
Autor: Halid el-Husejnan
Priprema i naslov: Menhedž
Ostali dersovi iz serijala ovdje