Naslovnica Fetve Moja supruga nije lijepa!

Moja supruga nije lijepa!

1080
brak,ruža, cvijet

PITANJE:

Već nekoliko godina sam u braku. Prve dvije godine braka bio sam sretan i volio  svoju suprugu. Međutim, poslije tog perioda počeo sam u duši osjećati određen stepen odbojnosti i mržnje prema njoj. Nije u pitanju njena vjera, pošto se radi o dobroj vjernici i osobi sa besprijekornim ahlakom, hvala Allahu, dž.š. Međutim, u pitanju je njena ljepota koja nije takva da bi me zaštititila i sačuvala mi pogled. Plašim se da joj ne nanesem nepravdu. Ponekad, moje psihičko stanje utječe da u njenom društvu izgledam zabrinuto, a, ponekad, bez ikakvog povoda i razloga, mrko je i ljutito gledam. Problem se očituje još i u tome što se ja, zbog materijalnih mogućnosti, nisam u stanju oženiti drugom ženom. Razmišljao sam da na ime ženidbe uzmem kredit, međutim, zbog obaveze duga, živio bih u siromaštvu. Mnogo sam razmišljao i o soluciji da je pustim na lijep način, a da na njeno mjesto dođe neka druga žena koju bih oženio, ali ja sa njom imam djecu, a ona me, uz to, puno voli. Razmišljanje me je iznurilo i slomilo i zbog njega noću ne mogu da spavam pošto ne znam šta radim. Kako da postupim? Da Vas Allah, dž.š., nagradi najboljom  nagradom!

ODGOVOR:

Zahvala pripada Uzvišenom Allahu, dž.š. Poštovani i plemeniti brate! Zahvaljujemo ti na iskazanom povjerenju i molimo Allaha, dž.š., da nam svima podari uputu, ispravan postupak i razboritost.

Što se tiče tvog traženja i pitanja za savjet, moje opaske i primjedbe su slijedeće:

Prvo: Tvoj problem se ne krije u ženidbi po drugi put. ili u razvodu braka! Problem je, kao što si i sam primijetio, materijalne prirode! Sve dok si u nemogućnosti da se oženiš sa drugom ženom, zadrži i sačuvaj svoju sadašnju suprugu, dok ti Allah, dž.š., ne podari iz Svoga obilja.

Drugo: Kada budeš u stanju i budeš posjedovao materijalne predispozicije, hvala Allahu, dž.š., u tom slučaju ti je višeženstvo dopušteno. To je po mom ličnom ubjeđenju lakše za suprugu nego razvod braka, posebno ako se ima u vidu da ti sa njom već imaš djecu.

Treće: Pokušaj da posmatraš ovaj problem iz jednog drugog ugla. Najvjerovatnije ćeš kod nje naći mnoge druge pozitivne osobine. Nije sve ni u ljepoti. Vjeruj mi!  Međusobno druženje i uzajamno lijepo ophođenje i postupanje. Još mnoge stvari u krajnjem ishodu prevladavaju i dominiraju nad izgledom i fizičkom pojavom. Protokom vremena ti se navikavaš na određeni izgled i način ophođenja ostaje jedini kriterij i parametar vrednovanja.

Četvrto: Pretpostavimo da nađeš neku veoma lijepu ženu i oženiš je. Zatim se ona počne prema tebi oholo ili drsko odnositi. Ili da loše postupa prema tebi, tvojoj porodici ili tvom domu! Šta bi tada uradio i kako bi se ponio u tom slučaju?

Peto: Budi objektivan u svom promišljanju i pogledu na stvari. Nemoj da se preopterećavaš sa onim što ne možeš podnijeti! Posmatraj stvari sa svih mogućih aspekata! Uzvišeni Allah, dž.š., kaže: “Moguće je da je baš u onome prema čemu odvratnost osjećate Allah veliko dobro dao.” (En-Nisa, 19.)

Prisjeti se, također, preporuke Allahovog Poslanika, s.a.v.s. u kojoj on kaže: “Uzmi i izaberi onu koja je vjeri odana i bit ćeš na dobitku…”

Da te Allah, dž.š., uputi na Pravi put, zaštiti te i upravi tvoje korake ka putu dobra i istine!

Ahmed El-Mukbil
Izvor: IslamPO