Naslovnica Ostalo Aktuelne teme Samo jednom greškom učenjaka udave se mnoga stvorenja

Samo jednom greškom učenjaka udave se mnoga stvorenja

359
islam

Hafiz Ibn Abdil-Berr, rahimehullah, je kazao:

„Grešku učenjaka ulema je poredila sa lomljenjem broda, jer kada on potone, s njim se udave mnoga stvorenja.“ (El-Džamiu li bejani el-ilmi ve fedlihi, 2/164)

Bez imalo sumnje znamo da on ovdje govori o greškama istinskih učenjaka, a to su oni koji su iskušani i provjereni, i koji se, kada treba reći istinu, ne boje ničijeg prijekora, i samo su takvi učenjaci ti koje jedino muslimani smiju slijediti i učiti od njih.

O greškama ovakvih Ibn Abdil-Berr govori, i da se na njih obavezno mora ukazati  uz poštovanje i edeb, kako bi din ostao originalan a muslimani sačuvani stranputica i kobnih posljedica. Jer i pored njihovog znanja i takvaluka oni su ipak ljudi koji griješe, pa je zbog toga obaveza ukazati na njihove greške.

A šta tek mislite o onima koji se samo pripisuju znanju, i hvališu raznoraznim titulama i diplomama, dok njihove riječi ne prate djela, štaviše žestoko se suprotstavljaju istima!

A najjednostavniji i najupečatljiviji dokaz tome jeste da oni opravdavaju nedjela i tiraniju savremenih vladara, bilo to svojim prešućivanjem ili javnom podrškom! I na veliku žalost, danas takvih ima na pretek!

Kada su ovakvi u pitanju, tada ne samo da se mora ukazivati na njihove greške, već se mora upozoravati na njihove devijacije i nakaradne stavove, te novotarsko djelovanje koje šteti islamu, muslimanima a i njima samima.

Stoga, dragi brate i cijenjena sestro, otvori četvero očiju kada hoćeš pitati i naučiti o vjeri i njenim propisima, i nikako ne dozvoli da te obmane to što neko ima najveću titulu ili najpriznatiju diplomu! Jer su i židovi prije poslanstva imali najviše znanja i najpriznatija zvanja, ali ih je Uzvišeni Allah i pored toga uporedio sa magarcem i psom zbog toga što im to znanje nije koristilo, jer nisu radili po njemu.

Gospodaru naš, učini nas od Tvojih iskrenih robova koji samo istinu slijede, i koji samo za Tvojim zadovoljstvom i licem žude.

Napisao: Emir Krčo