Naslovnica Islam Islam za početnike Teško meni, prođe život!

Teško meni, prođe život!

526
tesko meni prodje zivot

Život na ovom svijetu izuzetno je kratak. To su minute i sekunde, dani i noći, i ništa više. Vrijeme je život. Ono je vrjednije od zlata i srebra, od ugleda i položaja:

A zar vam život produljili nismo da bi se u njemu opomenuo onaj koji se treba opomenuti, a dolazio vam je i onaj koji opominje?! (Kur'an, sura Fatir, 37)

Zar ste mislili da smo vas uzalud stvorili i da se Nama nećete vratiti? Pa neka je uzvišen Allah, Vladar Istiniti! Nema boga osim Njega, Gospodara Prijestolja plemenitog! (Kur'an, sura El-Muminun, 115, 116)

Radi čega si stvoren?

Čovječe, koji si stvoren radi ibadeta, radi provođenja vremena u spominjanju Allaha, radi velike poruke, jesi li se zapitao bilo šta u vezi s traćenjem vremena? Jesi li se ikad upitao u šta provodiš dane i noći? Znaš li u šta si potrošio svoj dosadašnji život? Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: Iskoristi pet stvari prije drugih pet: mladost prije starosti, život prije smrti, slobodno vrijeme prije zauzetosti, zdravlje prije bolesti i bogatstvo prije siromaštva.1

Odmor

Ljetni odmor, kojem se raduju učenici i učenice, studenti i studenice, koji je općeprihvaćen u svijetu, nije odmor kod Svevišnjeg Allaha, Gospodara nebesa i Zemlje: musliman će imati slobodno vrijeme i olakšanje tek onda kad stupi u Džennet.

Razmislimo o Allahovim, dželle šanuhu, riječima: Robuj svom Gospodaru sve dok te smrt ne pohodi! (El-Hidžr, 99)

I znajmo da nikad nismo zapostavljeni, melek na desnom ramenu uvijek bilježi dobro koje učinimo, a onaj drugi, na lijevoj strani, ne izostavlja grijeh koji počinimo. Pa, ima li skloništa pred Allahom osim u Njega?!

Ata b. Ebu Rebah

Ata b. Ebu Rebah prošao je pored skupine mladića koji su šutjeli, nisu spominjali Allaha, i ukorio ih: “Šta vam je?! Zašto ne slavite Allaha! Jeste li zaboravili da nad vama bdiju meleki koji pišu šta vi činite!”

“Svi što su na nebesima i na Zemlji doći će svi oni Svemilosnom kao robovi. On ih već sve obuhvata i brojem sasvim zna. I svi će Njemu na Sudnjem danu doći sami. Doista, one koji vjeruju i rade dobra djela- Svemilosni će njih učiniti omiljenim. A Mi smo Kur'an učinili lahkim, na jeziku tvome, da bi ti njime obradovao one bogobojazne i da bi njime opomenuo ljude za istinu tvrdokorne. A koliko smo samo Mi prije njih pokoljenja uništili! Pa, osjećaš li ikog od njih ili čuješ li od njih ikakav glas?!” (Merjem, 93-98)

Kategorije učenika na odmoru

Kad nastupi odmor, učenici, odnosno studenti podijele se na: skupina koja sebi nasilje čini, umjerena skupina i, treće, skupinu koja u činjenju dobrih djela druge nadmašuje.

Nastavit će se, inšaallah…

Iz knjige „Kako ukrotiti svoje srce
Priprema: Menhedž


1 Ibnul-Mubarek, u djelu Ez-Zuhd (2), Ebu Nuajm, u djelu Hil'jetul-evlija, 4/148, Ibn Ebu Šejba (34319), El-Kudai, u djelu Musneduš-šihab (729) i El-Bejheki, u djelu Šuabul-iman (10250), kao predanje Amra b. Mejmuna. Vidjeti: Miškatul-mesabih (5174). Hadis je zabilježio i imam El-Hakim (7864), ali preko Ibn Abbasa, radijallahu anhuma.