Naslovnica Akida Da li je ženama dozvoljeno da posjećuju kaburove

Da li je ženama dozvoljeno da posjećuju kaburove

1432
islamske fetve

Propis posjećivanja kaburova za žene

PitanjePreselio je otac moje tetke, tetka je posjetila njegov kabur jednom, sada hoće ponovo da ga posjeti, a ja sam čuo hadis čije je značenje zabranjenost ženama da posjećuju kaburove. Da li je taj hadis vjerodostojan, i ako je vjerodostojan, da li je ona učinila grijeh koji iziskuje otkup (kefaret)?

dekorativna linija

Odgovor:

Ispravan stav je da je ženama zabranjeno posjećivanje kaburova zbog hadisa koji je potvrđen od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u kome je prokleo one žene koje posjećuju kaburove.

Obaveza je na ženama da ostave posjećivanje kaburova, a ona žena koja je posjetila neki kabur iz neznanja nema grijeha, ali ne smije to ponavljati, ako bi ponovila, onda mora da učini tevbu i da traži od Allaha oprost, a poznato je da pokajanje briše sve ono što se uradi prije pokajanja.

Posjeta kaburova je dozvoljena posebno samo za muškarce. Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Posjećujte kaburove, oni vas zaista podsjećaju na ahiret.“

Na početku islama posjeta kaburova je bila zabranjena i za muškarce i za žene zbog toga što što su ljudi prije primanja islama bili obožavali kaburove i bili su vezani za kaburove, pa im je posjeta kaburova nakon što su postali muslimani bila zabranjena kako bi se spriječio put ka zlu i kako bi se u potpunosti uništio širk.

Nakon što su postali čvrsti u islamu i upoznali islam, Allah im je propisao posjećivanje kaburova zbog toga što u tome ima pouke i sjećanje na smrt, kao i upućivanje Allahu dove za umrlog i traženje od Allaha milost za umrlog.

Zatim je Allah zabranio ženama da posjećuju kaburove – a ovo je ispravniji stav od dva postojeća stava učenjaka – zbog toga što žene bacaju muškarce u iskušenje, a mogu dovesti i same sebe u iskušenje zbog njihovog slabog sabura i velikog žaljenja.

Od Allahove milosti i dobrote prema njima (ženama) Allah im je zabranio posjećivanje kaburova, u tome je također Allahova dobrota i prema muškarcima, jer zajedničko okupljanje i muškaraca i žena na nekom kaburu može uzrokovati iskušenje (fitnu), tako da je zaista od Allahove milosti to što je ženama zabranio posjećivanje kaburova.

Što se tiče toga da li će žena klanjati dženazu namaz umrlom, u tome nema smetnje, žene mogu klanjati dženazu namaz (ovdje se mora naglasiti to da ako bi žene klanjale dženazu namaz moraju biti udalje od muškaraca i iza muškaraca, kao na primjer u ženskom djelu mesdžida ako bi se dženaza namaz obavila u mesdžidu, a ako bi se dženaza namaz obavila na otvorenom, a one prisutne i hoće da klanjaju onda će klanjati iza i odvojeno od muškaraca, inače, ženama nije obavezno klanjati dženazu namaz), njima je samo zabranjeno posjećivanje kaburova po ispravnijem stavu od dva stava učenjaka zbog hadisa koji upućuju na zabranjenost.

A što se tiče vaše tetke koja je posjetila kabur svoga muža, ona nije obavezna plaćati nikakvu otkupninu (kefaret), već je na njoj samo da se Allahu pokaje.

horizontalna linija

Izvor: https://islamqa.info/
Prevod: Menhedž